Сърцето на човека, който спаси хиляди човешки животи, спря да

...
Сърцето на човека, който спаси хиляди човешки животи, спря да
Коментари Харесай

Проф. Александър Чирков – кой е този велик човек?

Сърцето на индивида, който избави хиляди човешки животи, спря да бие. Обичахме го всички. Възхищавахме му се. На мощния дух. На вярата му в положителното. На неизменимата му безрезервност на специалността да лекува. На жаждата и битката му за живота на другите. На обичта му към хората. Този изумителен човек живя, с цел да ни покаже, че чудесата съществуват. Затова и на всички ни бе мъчно да повярваме, че проф. Александър Чирков също е смъртен и че към този момент не е измежду нас.

Александър Чирков се ражда в Лом през 1938 година Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 година През 1966 година отпътува за Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. През 1972 година продължава да развива познанията и уменията си в университета на Франкфурт на Майн. Вече доцент, през 1974 -1976 година, специализира детска кардиохирургия в Бирмингам (Алабама, САЩ). През 1978 година е провъзгласен за най-младия член на елитния евроклуб на кардиохирурзите. След година става професор във Фрайбург, Федерална Република Германия.

По покана на акад. Атанас Малеев – ректор на Медицинската академия и заместник-министър на опазването на здравето, проф. Чирков се завръща в родината си през 1984 г. Със себе си води екип от 16 немски лекари – анестизеолози, реаниматори и хирурзи. След образованието се подписва контракт сред държавните управления на България и Федерална Република Германия за създаване на съвременна кардиология в София. За център по трансплантациите е готова кардиохирургическа клиника към ВМИ, бъдещата болница „ Св. Екатерина “. Правителството обезпечава апаратурата за трансплантация, която тогава коства над милион $. За построяването на болничното заведение проф. Чирков самичък изважда от джоба си персонални средства на стойност 360 000 евро.

Именно тук видният сърдечно-съдов хирург прави първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите. Годината е 1986 година, а денят 14 май. Медиите възторжено тръбят новината, че у нас е направено първото присаждане на сърце в рамките на тогавашния Източен блок.

Към София трескаво се стичат корифеи в кардиологията и кардиохирургията от целия свят. Най-добрите сърдечни експерти от Съединени американски щати, Германия, Франция, Испания кацат на българска земя, с цел да се убедят с очите си на чутото по новините. Как е допустимо в една дребна страна да се извърши такава комплицирана животоспасяваща интервенция, чудят се те. Самият съветски здравен министър – проф. Андрей Чазов, признава тогава, че медицина от подобен сан няма и в Съветския съюз, и че сходно нещо е виждал единствено в Америка.

Късметлията е 11-годишният Иван Сарафски от Кърджали. Момчето е един от стоте българи тогава, незабавно нуждаещи се от присаждане на сърце. Детето е в извънредно тежко положение след прекаран вирусен миокардит, а единственият излаз е… трансплантацията.


11-годишният Иван Сарафски

„ Донорът бе 21 – годишен с потвърдена мозъчна гибел, аварирал в Шуменско. Той е докаран в „ Пирогов “, а околните се съгласяват да дарят сърцето му. Нашият екип взе сърцето от „ Пирогов “. Най-важното в този случай е да има съгласуемост сред донор и реципиент. Иван бе избран и типизиран от имунолозите и вирусолозите да е притежател на донора. Фактически самата интервенция е толкоз елементарна “, спомня си по-късно проф. Чирков.

Трансплантацията трае към 4 часа. Сред членовете на екипа, персонално квалифициран за задачата от Чирков, са двама хирурзи – починалият към този момент доктор Борис Мишев, който е най-хубавият възпитаник на Чирков по това време, и доктор Людмил Бояджиев. Животът на едно дете е спасен… Организмът на дребния пациент приема новия орган и докторите са обнадеждени, че смелия Иванчо го чака дълъг и благополучен живот… Кърджалийчето прекарва цели осем месеца в клиниката под всеотдайните грижи на лекари и сестри и става повсеместен любим на всички. Нито едно затруднение в положението на момчето не е позволено през всичките тези месеци.

С новото си сърце детето живее близо две години без никакви здравословни проблеми. Един ден обаче, до момента в който кара колело, пада ненадейно на земята. Наблизо няма никой, който да му окаже първа помощ и сърцето на Иван стопира да бие. Било е нужно само да му се направи сърдечен масаж, с цел да оцелее, считат лекари след гибелта му. Въпреки всеобщата болежка и тъгата от загубата на обичания им пациент, лекарите у нас, отпред с проф. Чирков, няма да се предадат. Защото началото е сложено!

Още с идването си в родината доктор Александър Чирков се заема с най-важната си задача – основаването на стройна организация за донорство. Именно през него минава екип, който бива подготвен да съхранява вярно органите. Обучават се и лекари от цяла България по какъв начин да поддържат функционалностите на органи при потвърдена мозъчна гибел до трансплантирането им.

За откриването на „ Св. Екатерина “ през 1988 година – първата съвременна кардиологична болница, в София идват част от международните титани на сърдечната хирургия – проф. Дентън Кули, легендата проф. Майкъл Дебейки, проф. Доналд Ръсел от Англия. Познанството си с тях проф. Чирков употребява, с цел да бъде включена страната ни в европейската организация за замяна на донори.

Сред най-важните цели на Чирков е основаването в България на лекарска камара по образеца на Германия – система, която да обслужва еднообразно качествено и богати, и небогати. Тя би трябвало да обезпечи непрекъснатото образование на лекарите, с цел да не изостават от сътрудниците си в най-развитите страни.

През 2003 година Чирков прави и първата белодробна трансплантация у нас. Отново първи в Източна Европа вкарва и така наречен „ изкуствени сърца “. С тях нуждаещите се от трансплантация могат да дочакат до две години донор.

Макар и основател и дълготраен началник на болница „ Света Екатерина “, проф. Чирков трябваше да я напусне на 18 юни 2005 година, когато бе скандално уволнен от тогавашния министър на опазването на здравето проф. Гайдарски. Не криеше, че пази болката в сърцето си дълги години по-късно.

„ Става дума за правила! Не мисля, че е обикновено да изградиш нещо от нулата и да ти го вземат. Все едно да ти лишават детето “, споделял е нееднократно Чирков.

Проф. Александър Чирков не беше просто най-успешният български кардиохирург. Той бе ерудит с необятна обща просвета, с богат дух и на първо място – човек с голямо сърце. Отиде си на 82 години в деня на света великомъченица Екатерина – на светицата, на чието име бе кръстена първата кардиологична болница у нас – отнетата му рожба, с която доктор Чирков се гордееше до последния си мирис.

По думи на околните му в последно време постоянно се затварял в стаята си в дома си във Варна и дълго плачел за жена си Мариане…

Майсторът на скалпела е оперирал от сърце персонално 30 000 души, а на други стотици хиляди е оказал помощ посредством съвещания в своята дългогодишна лекарска процедура.

Светъл път нагоре, проф. Чирков! И реверанс за всичко сторено…!

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР