Сърбия винаги ще се бори за мир и стабилност, но

...
Сърбия винаги ще се бори за мир и стабилност, но
Коментари Харесай

Вучич към косовските сърби: Винаги ще се борим за мир, но никога няма да се откажем от интересите на нашия народ

Сърбия постоянно ще се бори за мир и непоклатимост, само че в никакъв случай няма да се отклони от жизненоважните национални ползи и ползите на нашия народ. Това съобщи сръбският президент Александър Вучич в Инстаграм, обръщайки се към косовските сърби след диалози в Белград със специфичния делегат на Европейски Съюз за разговора сред Белград и Прищина Мирослав Лайчак и специфичния представител на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар, съобщи Б92.

Вучич съобщи, че диалозите с Лайчак и Ескобар не са били леки.

" Няма да се откажем, няма да се предадем! Да живее Сърбия! ", е декларирал още сръбският президент след приключването на първата част от срещата през вчерашния ден следобяд. " Надявам се на компромис, само че сигурно ще защитим ползите на сърбите в Косово ", сподели Вучич във видеопослание в Инстаграм.

След спиране от няколко часа диалозите продължиха по-късно вечерта.

Специалният представител на Европейски Съюз за разговора сред Белград и Прищина Мирослав Лайчак изрази вяра след втората част от договарянията със сръбския президент Александър Вучич, че разговорът е на прав път.

След като късно нощес той и специфичният делегат на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар разговаряха за повторно с президента Вучич, Лайчак написа в Туитър, че прави оценка откровените старания на сръбския президент да поддържа европейско решение, съобщи Танюг.

Лайчак и Ескобар ускориха дипломатическата си активност след неуспеха предходната седмица на договарянията сред президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти в Брюксел. Вучич и Курти не съумяха да решат разногласието за пререгистрацията на колите със сръбски номера и за персоналните карти на косовските сърби, само че се съгласиха да продължат договарянията посредством медиатори. Преди да дойдат на посещаване в Сърбия, те посетиха и Косово, където разговаряха с представители на косовските управляващи и на косовските сърби.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР