Сърбия ще предприеме контрамерки срещу Хърватия, ако властите в Загреб

...
Сърбия ще предприеме контрамерки срещу Хърватия, ако властите в Загреб
Коментари Харесай

Сърбия заплаши Хърватия с търговска война

Сърбия ще предприеме контрамерки против Хърватия, в случай че управляващите в Загреб не намерят решение на разногласието с налагането на нараснали с над 2000 % такси за някои сръбски аграрни артикули, заяви " Ройтерс ", цитирайки почитан дипломатически източник.

На 14 юли бяха фрапантно нараснали таксите за фитосанитарен надзор върху плодове и зеленчуци при импорт. Позовавайки се на стандартите на Европейския съюз на границата корекцията е от 90 на 2000 куни (270 евро).

Решението на Хърватия изненада неприятно съседите ѝ. Страната е значим пункт за сръбски импорт към Европейски Съюз, а Македония и Босна и Херцеговина също предизвестиха за вероятни ответни ограничения.

" Потърсихме пояснение от Европейската комисия. Най-доброто решение е на двустранна основа, само че в случай че не успеем, ще бъдем принудени да наложим контрамерки ", споделя Велко Одалович, общоприет секретар на външното министерство в Белград.

В сряда до Европейската комисия е било изпратено недоволство, тъй като повдигането на таксите нарушавало Споразумението за стабилизиране и асоцииране сред Сърбия и Европейски Съюз. Част от параметрите на съглашението целят улеснение на търговията с единния пазар.

Подобно писмо изпрати и босненският министър на външната търговия и икономическите връзки Мирко Шарович. В него той декларира, че ограниченията на Загреб слагат страната му в неизгодна позиция на хърватския пазар. Шарович показва, че според съглашението за асоцииране на Босна и Херцеговина двете страни би трябвало взаимно да отстранен вносните такси и количествени ограничавания върху вноса.

За идната седмица в Сараево е планувана среща на министерско ниво, която да разисква възможни координирани дейности на трите страни, само че не е известно дали хърватска делегация е поканена и дали ще взе участие.

Само Сърбия поддържа търговски остатък с Хърватия, до момента в който останалите страни имат търгвоски недостиг със страната. Сръбският износ за 2016г. е бил за 116 милиона евро, а хърватският към сръбския пазар - за 79 милиона евро.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР