Съпругата на починалия пилот полк. Валентин Терзиев поиска прокуратурата да

...
Съпругата на починалия пилот полк. Валентин Терзиев поиска прокуратурата да
Коментари Харесай

Вдовицата на полк. Терзиев посочи трима генерали, отговорни за смъртта на мъжа ѝ

Съпругата на умрелия водач полк. Валентин Терзиев изиска прокуратурата да притегли още четирима висши военни от управлението на Военновъздушни сили като обвинени за гибелта на брачна половинка ѝ. Тя съобщи по време на брифинг пред медии, че лицата, виновни и отговорни за случилото се, са повече от едно.  
Прочетете още
Изявлението ѝ идва дни откакто Военна-окръжна прокуратура повдигна обвиняване на полк. Методи Орлов от авиобаза „ Граф Игнатиево “, заемал длъжността на зам.-командир на летателната подготовка. В деня на злощастното учение той е бил началник на стрелбите. Полковникът е упрекнат и за нанасяне на тежки вреди за Министерството на защитата на стойност 9 млн. лв..

Димитрина Попова упорства прокуратурата да събере всичко документи, записи и да наблюдава целия състав на учението, защото над полк. Орлов в йерархията стоят още военни, натоварени с отговорността да наблюдават осъществяването на учението.

Тя уточни името на полк. Юрий Луканов, който документите води като назначен в учението с категорично упоменати високи отговорности: „ Нека прокуратурата и Военновъздушни сили кажат какво включват тези отговорности. Неговата задача е да управлява и да следи какво прави ръководителя стрелби “, добави тя.  

 „ Бригаден военачалник Петьо Мирчев, който се води заместник-ръководител на учението, е бил върховен отговорник на осъществяване на стрелбите на цялото обучение. Той, по мои недоказани данни, не се е намирал в контролния пункт, само че също е можел да окаже интервенция в решенията на подчинените си “, декларира тя и изиска и неговото обвиняване. Генерал Димитър Петров също би трябвало да бъде част от привлечените, счита тя.

Ген. Русев е индивидът, имал отговорността да следи подготовката на състава, избран да извърши задачата. По нейни думи във съдбовната нощ обвиненият полк. Методи Орлов също е бил в ролята на възпитаник и не е бил задоволително квалифициран да води учението.  „ Нека проследят работата на ген. Русев - участвал ли е на тази подготовка и по какъв начин е извършена “.

Попова счита, че решението каква команда да се даде на полк. Терзиев не е било на полк. Орлов. „ Той е виновен за това, че не е взето вярното решение, само че считам, че решението не е било единствено негово “, повтори тя.



Попова упорства прокуратурата да обърне нужното внимание на това дали вярно е даден допуск за полет на починалия ѝ мъж.

„ Аз персонално ще упорствам да се ревизира и подготовката на Валентин Терзиев, дали опитът му е отговарял на изискванията за летеж. Доколкото ми е известно - при полед над море би трябвало да има допукс за „ комплицирани условия нощем “. Само че в документите полк. Валентин Терзиев е отбелязал „ елементарни условия нощем “ “, съобщи брачната половинка му.

По нейни думи това е причина за неглижиране на риска при осъществяване на подобен вид интервенции.

 „ Трябва да има още привлечени от Прокуратурата. В това обучение има още проконтролиращи органи и висшестоящи военни по степен на отговорност “ и добави, че щом такива отговорности категорично са посочени по документи, следва да има последици от немарливото им осъществяване, заключва Попова.

Димитрина Попова изрази удивление, тъй като въпреки че е присъединена към следствието и има акредитиран юрист по делото, тя не е била навреме известена за повдигнатото обвиняване. За това научила от медиите. Въпреки това е обнадеждена, защото прокуратурата продължава работата си.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР