Съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев отговори на критиките на

...
Съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев отговори на критиките на
Коментари Харесай

Василев обвини служебния кабинет в разпъване на чадър над фирми заради спада на ДДС

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев отговори на рецензиите на служебния финансов министър Росица Велкова, като отхвърли изказванията ѝ за свръхдефицит в края на 2023.

На собствен ред Василев упрекна управлението на Министерството на финансите, че организира политиките на ГЕРБ в държавния бюджет, и че съзнателно не събира Данък добавена стойност.

" Приходите от Данък добавена стойност - те са със 100 млн. лева по-малко от предходната година, а би трябвало да са с 300 млн. лева повече. Имаме 16% инфлация и 4% растеж на стопанската система. Нищо да не бяха правили, трябваше да се вдигнат с 20% приходите. Защо има 400 млн. лева несъбрано Данък добавена стойност? Това дава отговор съвсем 1:1 на това, което заварих, когато влязох като длъжностен министър. Едни чадъри и едни огромни компании не внасят Данък добавена стойност. Това демонстрират числата. През 2021 година събрахме 18% повече налози, в сравнение с беше планувано. Когато се потегли към огромните компании, внезапно хазната се изпълни ", сподели Василев в изявление за " Лице в лице ".

Той отхвърли тезата, че дефицитът в приходите може да се дължи на понижените ставки на Данък добавена стойност за артикули като хляба - по негови калкулации тези доходи биха били към 20 млн. лева разлика, само че не 400 млн. лева, колкото е несъбраният налог.

" Ако не събираме налозите в страната, започваме да се връщаме към онази постоянна беднотия, която ни прожектираха 15 години. Да гоним кокошкарите, да подвигаме непосредствено таксите. Данъкът, който няма по какъв начин да се прикрива - на физическите лица - е с 23% нагоре. Как служащите вкараха повече налог, а компаниите внесоха 10% по-малък налог от предходната година? ", попита Василев.

Бившият министър на финансите упрекна Велкова в това, че повтаря държанието си от миналата предизборна акция, когато още веднъж МФ твърдеше, че годината ще приключи на 6,8% недостиг.

" Данъкът, който няма по какъв начин да се прикрива - на физическите лица, е с 23% нагоре. Как служащите вкараха повече налог, а компаниите внесоха 10% по-малък налог от предходната година. За първи път българският бизнес плащаше газ и ток под цените на тържищата в Европа. Не че хората са трагично добре, само че ние минахме през доста тежка инфлационна рецесия и война ", сподели още той.

Целта на акцията, по думите му, е " да се изплашат хората и да им се каже, че най-хубавото, което може да има в БЪлгария, е постоянна беднотия. Че не може да има обществена политика без повдигане на налозите. Защото когато парите отидат за пенсии и заплати, не могат да бъдат откраднати ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР