Съпредседателят на ПП Кирил Петков изрази изненадваща подкрепа за номинацията

...
Съпредседателят на ПП Кирил Петков изрази изненадваща подкрепа за номинацията
Коментари Харесай

Кирил Петков намекна, че би подкрепил Димитър Радев за нов мандат в БНБ

Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков изрази изненадваща поддръжка за номинацията на ГЕРБ за шеф на Българска народна банка Димитър Радев (действащ гуверньор с изминал мандат).

В изявление за bTV Петков посочи, че приказва единствено в персонално качество, само че няколко пъти похвали Радев за упоритостта му да форсира присъединението на България към еврозоната.

" С Димитър Радев водихме доста сериозен диалог. Кой е новият гуверньор на Българска народна банка е от основополагаща значителност за влизане на България в еврозоната през идната година. Крайното решение ще бъде направено официално (от обединението ПП-ДБ, б.р.), само че аз персонално харесах диалога, който имахме, тъй като видях от негова страна порив, че няма да забавяме влизането в еврозоната. Напротив, мисля, че дори упоритостта е за средата на 2024 година, само че не по-късно от края ѝ ", сподели Петков.

На пряк въпрос дали би предложил на партията си да гласоподава за номинацията на Радев, той отговори, че " не сме там ", само че диалогът му с настоящия шеф на Българска народна банка е посочил, че " гледаме в една посока ".

" Ще има явен отговор, когато вземем решение на обединението - до този миг няма решение, споделям персоналното си мнение ", разяснява той.

Кирил Петков разгласи, че кандидатурата на Даниел Лорер за шеф на Българска народна банка не е обсъждана, тъй като не дава отговор на главния аршин за поста - Петков счита, че " в този сериозен миг претендентът за Българска народна банка би трябвало да има доста огромен банков опит ".

Досега въпросът за новото управление на Българска народна банка беше мощно невралгична точка в връзките сред ПП-ДБ и ГЕРБ - изключително откакто се появиха подозрения, че партията на Борисов е съгласувала дейностите си по желание на нов гуверньор с Движение за права и свободи вместо с сътрудниците си в ръководството.

Това докара и до заканите са раздробяване на " сглобката " на държавното управление и натиска от страна на ГЕРБ за сключване на съдружно съглашение.

ПП-ДБ няколко пъти заявяваха планове да излъчат собствен претендент, а Асен Василев твърдеше, че не е напълно удовлетворен от Димитър Радев поради забавянето на работата по участието в еврозоната.

Все още няма позиция на " Демократична България " по този проблем.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР