Съпредседателят на “Демократична България Христо Иванов подаде днес сигнал до

...
Съпредседателят на “Демократична България Христо Иванов подаде днес сигнал до
Коментари Харесай

Христо Иванов сезира главния прокурор за преминаването на Пловдивския панаир в ръцете на Гергов

Съпредседателят на “Демократична България Христо Иванов подаде през днешния ден сигнал до прокуратурата за инспекция на цялостния развой по прекосяване на мажоритарния пакет от акциите на “Международен панаир Пловдив” в ръцете на сдружението “Пълдин туринвест”, благосъстоятелност на Георги Гергов, и за неизпълнението на Стратегия за развиване и преструктуриране на “Международен панаир” ЕАД, призната с РЕШЕНИЕ No 773 на Министерски съвет от 9.11.2006 година От обединяването упорстват за справедлива, цялостна и всестранна инспекция на всички условия и за обществено обявяване на резултатите от нея.

В свое изказване онлайн пред Пловдивския панаир, дружно претендентите от пловдивската листа на “Демократична България” Ивайло Старибратов и Веселина Александрова, както и с лидера на листата за Пловдив – Област – Велизар Шаламанов, Иванов разгласи, че акцията им е част от поредицата съответни проблеми, по които “Демократична България” подхваща дейности.

“Използваме проблема с Пловдивския панаир като един съответен образец за това по какъв начин “Демократична България” се пробва да се бори с олигархията в България, с всички тези фигури, които концентрират неофициална власт, неофициално въздействие, които са обслужвани от всички вероятни партии и държавни управления и институции и които вследствие на това са над закона. Онази прослойка на олигархията в България, която въздейства върху Министерски съвет, върху парламент, върху община, върху прокуратура, върху медии и вследствие на това може да си прави каквото желае. Това, че такава прослойка съществува, основава българския корупционен модел.” – безапелационен беше Христо Иванов, представен от пресцентъра на " Демократична България ".

“Пловдивският панаир беше една от емблемите на България, на нейното предпочитание за развиване, на нейната промишленост, на нейното произвеждане, на нейното селско стопанство. Създаден е, с цел да може България да покаже на света цялото си лице и на своето стопанско развиване и да притегля вложения, клиенти, купувачи, и да прави връзки. Изключително значим център – едно от сърцата на икономическото развиване на страната. И това сърце 2006 стартира да бъде прехвърляно последователно на тази емблематична фигура – Георги Гергов.” – съобщи Иванов и напомни, че с решение на Кабинета Станишев е позволено да бъде прахвърлен миноритарен дял от Пловдивския панаир на частна компания без конкурс и възползвалият се от облагата се оказва точно Георги Гергов. Иванов напомни по какъв начин с поредност интервенции, влизане в правата на реститути на терена и апортни вноски, Гергов съумява, макар експлицитната възбрана за това, да стане мажоритарен притежател на Пловдивския панаир.

Иванов напомни и безуспешните старания на министър Трайчо Трайков през 2012 година за връщането на панаира, както и PR акциите на ГЕРБ по тематиката:

“ГЕРБ направи опит да размени остатъчния дял на страната от Пловдивския панаир против така наречен “Дупка” във Варна и по този метод Гергов да бъде миропомазан за следващ път.

Тогава стана скандал, в това число и ние реагирахме против договорката и в последна сметка тя се провали. Дупката беше купена от общината, вследствие на което страната закупи дупка в центъра на Варна, а пък Гергов получи 43 млн. лв..” – напомни Иванов.

Съпредседателят на “Демократична България” съобщи, че сезира основния прокурор през днешния ден, тъй като не е не запомнил обещанията, дадени от Иван Гешев след поемането на поста основен прокурор за това да ревизира приватизацията, в това число на Пловдивския панаир, само че над година по-късно не вижда никакви дейности по тематиката от страна на прокуратурата.

Иванов допусна, че проблемите с паметта на Гешев във връзка с обещанията му за Пловдивския панаир, са свързани с близостта на Гергов с някогашния основен прокурор Сотир Цацаров и акцентира, че остава неизяснена ролята на Цацаров като ръководител на Окръжния съд по въпроса за апортните вноски, с които Гергов е нараснал каузи си.

“В България има едни хора, които държат в ръцете си бухалки. Тези бухалки са законът, прокуратурата, медии, пари, институции. И благодарение на тези бухалки тези хора концентрират власт, концентрират пари, крадат пари, източват ги от обществената сфера, източват други запаси и затискат опцията на страната да се развива, с цел да могат те да са царете. В страната на слепите и едноокия е цар, тъй че в случай че си едноок, ти би трябвало страна, цялостна със слепци, нали? Икономически, правово, би трябвало да бъдем натиснати надолу, с цел да могат хора като като господин Гергов, господин Цацаров, като господин Пеевски.” – разясни Иванов.

“Това е ориста на България – тя би трябвало да бъде натискана надолу, държана в подчинено състояние, жителите да бъдат унижавани, лишавани от права, да има едни, за които законът важи и други, за които е “врата у поле”, както споделя народът. За да могат те да ръководят. Срещу това се бори “Демократична България”. – съобщи Иванов и разясни, че пуска сигнал, с цел да подсети на главнния прокурор за несвършената му работа, не тъй като чака резултат или тъй като желае да каже нещо ново, а тъй като за “Демократична България” е значимо да поддържа говоренето си с дейности.

“Ние подаваме съответни сигнали и задействаме институционални механизми, тъй като се готвим, когато стигнем в Народното събрание, да използваме всички благоприятни условия, които ще получим като народни представители, да доведем докрая тази война и тази борба.”

Иванов напомни, че “Демократична България” към този момент има доста огромно досие от сигнали, изпратени до основния прокурор:

“Той неотдавна излъга Европейския парламент, че си е приключил работата във връзка с следствието на фотосите от премиерската вила, на които се виждат суми, които Борисов не може да изясни. И в идващия парламент той ще би трябвало да се изяснява за тези неистини и те ще бъдат съображение за неговото дисциплинарно освобождение. Защото когато един основен прокурор лъже, за това би трябвало да се носи отговорност.”

“Всичко това са едни китайски капки, с които ние работим, с цел да си върнем институциите и последователно те да стартират да работят – не за българската олигархия, а за всеки български жител. И законът да бъде един за всички. Това е един прекрасен възрожденски, европейски блян, за който сме основали “Демократична България” и в името на който се явяваме под № 11 на 4 април. И в случай че желаете да подкрепите тази елементарна идея – един закон за всички, без значение от това кой си – да има един закон за всички, една отговорност за всички, можете сигурно да гласувате за нас. Подкрепете “Демократична България” с №11 на 4 април, тъй като това е сигурният опозиционен избор за деяние против олигархията, а не просто за приказки.” – приключи ревюто си Иванов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР