Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов коментира пред журналисти в

...
Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов коментира пред журналисти в
Коментари Харесай

ГОРЕЩО В ПИК TV: Ива Николова захапа Христо Иванов за парите за прокуратурата и изцепките на управляващите. Къде потънаха 9 милиарда лева

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов разяснява пред публицисти в коридорите на Народното събрание орязаните пари за прокуратурата и изказванията на ръководещите за нужда от отчетност.

След края на изявлението му Иванов приказва особено пред водещата на ПИК TV Ива Николова, където изясни какво тъкмо ръководещите имат поради под отчетност. Съпредседателят на " Демократична България " направи къс коментар и за последните изцепки на ръководещите

- Каква е тази процедура отчетност?

- Това не е процедура, това е кардинална работа. Има най-различни принадлежности за тази отчетност. Парламентите са зародили, с цел да се регистрира бюджетът. Проследете историята. Те пораждат от желанието на междинната класа и на съсловията да държат сметка на кралете по какъв начин харчат налозите. Говорейки, несъмнено.
свързани новини72485преди 3 часа
Използването на бюджетната процедура, като детайл на отчетност за другите институции - това е в самата основа на парламентарния модел. Това вършим и по отношение на прокуратурата.

- Добре, само че нали тук в Народното събрание на всеки 6 месеца се показва отчет от прокуратурата?

- Този регистриран отчет сега съставлява едностранни техни изказвания, които по никакъв метод не могат да бъдат тествани и регистрирани с някакви други принадлежности. Проследяването на пътя на парите, за това приказваме за програмно финансиране. Не единствено за прокуратурата, а за всички институции, не знам дали сте забелязали.

- Аз виждам какво се случва сега с парите на страната...

-Не единствено в този момент. И преди. За вас съм сигурен, че е доста удивително.

- 9 милиарда и аз ги диря...

- Всички търсим. 9 милиарда, както се споделя, биха ни помогнали доста.

- Трябва ли да се сътвори орган, който да управлява Народното събрание за тази отчетност?

- Няма потребност да се основава орган. Органът е Народното събрание. Това е цикъл на обмисляне и отчитане на всички детайли от работата на държавните институции, тъй че тя да бъде транспарантна и ефикасна. Как с е дават парите, по какъв начин се обосновават настояванията за парите. Това са нашите пари с вас. Когато някой ни споделя: " Трябват ни 100 млн. ", това не е отчетност.

Парите за заплатите са обосновани с избрани бройки. Тези бройки би трябвало да ги свържем с избрани действия и да забележим дали са ефикасни. Ако не са ефикасни, или не ни трябват толкоз доста бройки, или те би трябвало да се разпределят по по-ефективен метод. Знаете ли, че България до неотдавна беше страната с най-вече прокурори на глава от популацията - от Ванкувър до Владивосток, както споделяше един наш някогашен министър председател.
Не ви ли тормози. Австрия има 700 прокурори.

- Искате да намалите броя, по този начин ли?

- Не споделям, че желая да ги понижим. Казвам, че би трябвало деликатно да изследваме тази численост. Това е запас, който дейно би трябвало да се употребява.

- И вие го ударихте на разбори... И във властта сте бил, не може да не знаете.

- Разбирам шегата за анализите и одобрявам нейните учредения. Нека въпреки всичко да не желаеме страната да се ръководи от автомати, които не развиват никаква аналитична активност, тъй като тогава ще стане доста зле.

- Много е смешно хора, които са седели във властта и са управлявали, занапред да проучват.

- Когато употребявам думата " проучваме ", имам поради следното нещо - в границите на всеки проек за бюджет избрани претенции да се проучват от позиция на тяхната успеваемост. Това е част от положителното ръководство, а не част от други разбори.

- Днес депутатът от " Продължаваме промяната " закри полицията. Каза, че ще се съкратят 30 000 души, което е 15% от полицията. Може ли да се има вяра на такива хора, на техните разбори и планове.

- Не мога да разясня какво е споделил той. Важно е какво споделя министърът на вътрешните работи. Сигурен съм, че ще имате още забавни разговори с него.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР