Съоснователят на Uber Травис Каланик, който бе отстранен от поста

...
Съоснователят на Uber Травис Каланик, който бе отстранен от поста
Коментари Харесай

Съоснователят на Uber Травис Каланик продава акции за 1,4 млрд. долара

Съоснователят на Uber Травис Каланик, който бе отхвърлен от поста основен изпълнителен шеф през юни предходната година, продава близо една трета от 10-процентовия си дял в компанията за към 1,4 милиарда $. Това заяви осведомен източник, представен от Ройтерс.

Продажбата е част от договорка с консорциум, отпред с японския конгломерат Softbank, за придобиване на 17,5 на 100 от Uber посредством изкупуване на акции най-много от ранни вложители и чиновници.

Softbank предходната седмица е сключила съглашения с акционери, склонни да продават. Очаква се трансакцията да завърши при започване на настоящата година, разгласи Uber.

Сделката със Softbank дефинира цената на компанията за споделено пътешестване на 48 милиарда $, което е с близо 30 % под предходната оценка за 68 милиарда $. Консорциумът от вложители обаче ще вложи 1,25 милиарда д. свежи пари по остарялата, по-висока стойност.

Каланик е предложил да продаде половината от акциите си. Заради рестриктивните мерки за акциите, които Softbank може да купи обаче, той ще продаде единствено 29 %, показва източникът.

Бившият основен изпълнителен шеф има към 10 % от компанията, което значи, че ще продаде 2,9 % от акциите на Uber, получавайки към 1,4 милиарда $, прави оценка източникът на Ройтерс.

Продажбата ще го направи милиардер за първи път, освен това освен на хартия, отбелязва Ройтерс. Каланик в никакъв случай преди не е продавал акции на компанията, която управляваше близо десетилетие, добавя източникът.

Сделката със Softbank дава на вложителите и чиновниците може би последна опция за продажба в утвърдена от компанията трансакция преди дълго чаканото излизане на Uber на борсата, което е планувано за 2019 година

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР