Сънят е като здравето – разбираме колко е важен, когато

...
Сънят е като здравето – разбираме колко е важен, когато
Коментари Харесай

Сънят в живота на всяка edna от нас

Сънят е като здравето – разбираме какъв брой е значим, когато стартираме да усещаме неналичието му. Също по този начин е нещо, което започваме да оценяваме с възрастта. Колко от вас мразеха следобедния сън като дребни? А какъв брой от вас от време на време имат потребност от малко следобеден сън по време на работния ден? Сигурно сте попадали на цитати в интернет пространството от сорта на „ огромната обич е нещо хубаво, само че случвало ли ви се е да спите до 11 часа”? Шегата настрани – да си осигуряваме задоволително сън е от решаващо значение за здравето и благополучието на всяка Edna от нас и в идващите редове щe ви разбираем за какво.

Знаете ли за какво е нужно да спим?

Когато става дума за бебета, дребни деца или даже младежи, сънят спомага за техния напредък и развиване. Но тези групи напълно не са единствените, за които сънят е от такова значение, по тази причина не го подценявайте и когато сте към този момент огромни. Докато ние спим тялото ни „ работи “, с цел да поддържа естествената мозъчна функционалност и здравето ни. Сънят е основният асистент на мозъка и го приготвя за идващия ден, тъй че той да действа вярно и да ни оказва помощ да взимаме решения, да научаваме нови неща и да запомняме по-добре.

Сънят също по този начин благоприятства нашето физическо здраве. Неговият дефицит е обвързван с нараснал риск от редица болести (в това число сърдечни, бъбречни, инсулт и т.н.). Едно от нещата, на които разчита имунната ни система, с цел да се бори с всички външни агресори, е точно сънят. Когато той липсва, има заплаха тя да спре на действа вярно. Когато се наспим качествено, сме доста по-продуктивни и работим по-съсредоточено. Уви, рисковете от недоспиването могат да доведат до големи вреди, изключително при хората с виновни към другите специалности, които касаят живота.

Липсата на сън и върховете на Гинес.

От Edna се разровихме малко, с цел да разберем в действителност какъв брой време човек може да издържи без сън. Открихме, че от Гинес към този момент не одобряват кандидатури за слагане на връх „ най-дълго време без сън “. 17-годишният Ранди Гарднър е първият и единствен рекордьор, само че поради следствията, до които може да докара доброволното бодърствуване подобряването му е неразрешено от Световните върхове на Гинес.

Какви са другите стадии на сън, през които прекосяваме?

 а iStock/Getty Images

Сънят се състои от повтарящи се етапи и се разделя на две категории – REM (произлиза от „ Rapid Eyes Movement “, в превод - бързи очни движения) и NONREM – надлежно без бързи очни придвижвания.

NONREM продължава до 80% от целия сън и се дели на 3 подфази. Лек сън, през който сме полубудни и мускулната интензивност се забавя – тогава е доста елементарно да се събудим. Истинският сън настава към 20 мин след полузаспалото положение и е с дълготрайност до 20 минути, през които както дишането, по този начин и пулсът ни се забавят. След него настава и третата подфаза, а точно дълбокият сън, при който дишането и пулсът са най-забавени. Ако се разсъните по време на него, е допустимо да се почувствате дезориентирани.

REM етапа насъпва сред 70 и 90 минути след заспиването. При нея не сме будни, само че все пак имаме мощна мозъчна активност, очите ни се движат, дишането и кръвното се повишават и идва време за сънищата.

По какъв брой часа дневно е значимо да спи всеки човек, по отношение на възрастта му?

До навършването му на годинка, да вземем за пример бебето би трябвало да спи по към 14-16 часа на денонощие. Разбира се, включително влиза и сънят денем. Същото важи и за идващите групи, защото се допуска, че и те спят денем. В тийнейджърска възраст до навършване на пълноправие – сред 8 и 10 часа, а откакто стане на 18 – 7-8 часа сън. Добре е да знаете, че със съня не е хубаво и да се прекалява, даже и от време на време да се изкушавате.

Важно обаче е и качеството - по какъв начин да го измерим?

Качеството на съня дефинира какъв брой добре спите и дали сънят ви е спокоен и възстановяващ. То може да бъде преценено, въз основа на следните критерии:

Латентност на съня: това е времето, належащо за прекосяване от изцяло будно положение до сън. Ако латентността е по-малка или равна на 30 минути, качеството на съня ви е положително.

Събуждане по време на сън: този аршин мери броя на събужданията. Честото будене през нощта може да наруши цикъла на съня ви и да понижи неговото качество. Събуждането единствено един път или неналичието на такова демонстрира, че качеството на съня ви е положително.

Будуване: тук се регистрира времето, което прекарвате будни през нощта, откакто за първи път заспите. Хората с положително качество на съня будуват не повече от 20 минути за една нощ.

Ефективност на съня: времето, което прекарвате в сън, до момента в който сте в леглото, е известно като успеваемост на съня. В идеалния случай този интервал би трябвало да бъде минимум 85% от общото време.

Не е изненадващо, че в случай че ви отнеме повече от 30 минути, с цел да заспите, в случай че се будите през нощта повече от един път или в случай че ви отнеме повече от 20 минути, с цел да заспите още веднъж след пробуждане, качеството на съня ви не е на нужното равнище.

Как да си осигурим първокласен сън?

 а iStock/Getty Images

Сънят е една от най-важните действия в нашия живот. Именно по тази причина би трябвало постоянно да намирате време за него, даже и да ви се коства като сложна задача. Случвало ли ви се е по едно и също време да ви се спи доста, само че все пак да не можете да заспите? На нас – да. Затова ви издаваме няколко хитринки за бързо заспиване и първокласен сън.

„ Ритуали преди сън “. Това е може би една от най-приятните хитринки за заспиване, тъй като на процедура значи да се поглезите уместно – разхитителен топъл душ или вана, цялостна с пяна, четене на обичана брошура, топла напитка (без кофеин, схваща се) в един и същи часови диапазон, доста подкрепят заспиването.

Без електронни устройва директно преди сън. Съжаляваме, че ще би трябвало да ви го кажем, само че най-малко един часа преди сън би трябвало да оставите таблета или смарт телефона настрани.

Медитирайте. Да, съществено! Отделете сред 5-10 минути преди сън точно за тази активност. Така ще се избавите от насъбрания стрес, а това е значимо, тъй като настава един циничен кръг: по-малко сън води до повече стрес, а множеството стрес води до мъчно заспиване и неприятен сън.

Не пушете и не приемайте алкохол преди лягане. Да, едно от многото неща, за които са нездравословни цигарите е точно сънят – тютюнът пречи на пълноценния сън, будите се по-често, а може да се появи и неприятна кашлица. За алкохола важи същото, даже и да ви се коства, че той спомага лесното запсиване. Въпреки че може да ви помогне с NONREM, сигурно алкохолът ще окаже неподходящо въздействие върху REM етапа.

Правилният асистент

 a Nova Night

Понякога носи извънредно успокоение да знаете, че постоянно може да разчитате на асистент в тази значима и виновна към тялото ви активност, наречена сън. НОВАНАЙТ предлага тройно деяние, което освен улеснява заспиването, а и понижава пробуждането през нощта и подкрепя възстановителния сън. не води до пристрастяване и е с новаторска формула - композиция от билки: маточина, пасифлора и калифорнийски мак, както и мелатонин и витамин В6. С комфортния си банкет от единствено една таблетка преди лягане е вашето хапче за сън.

Приятни сънища!

НОВАНАЙТ таблетки е хранителна добавка за възрастни. Не е сурогат на разнообразното и уравновесено хранене. За повече информация: „ Санофи България “ ЕООД, гр. София 1784, бул. „ Цариградско шосе “ 90, Офис постройка Капитал Форт, тяло А, етаж 10, България; тел: 02/ 970 53 00, факс: 02/ 970 53 33,
е-mail: [email protected]. MAT-BG-2100256/09/2021
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР