Санкциите срещу Иран, наложени от президента на САЩ, поставят под

...
Санкциите срещу Иран, наложени от президента на САЩ, поставят под
Коментари Харесай

Могат ли санкциите на САЩ срещу Иран да убият доверието в зелените пари?

Санкциите против Иран, наложени от президента на Съединени американски щати, слагат под въпрос суверенитета на тези, които имат или употребяват долари. Тази мярка може да убие доверието в "зелената валута ".

Ако бе належащо ново доказателство за геополитическите залози на потреблението на $ като интернационална валута, Доналд Тръмп напълно наскоро ни даде такова с нормалната си грубост. Като издаде декрет, обявяващ за противозаконни комерсиалните и финансовите интервенции сред европейски компании и Иран, той още веднъж употребява $ като оръжие.

Само че за разлика от мотото на президента на Съединени американски щати "Нека създадем Америка още веднъж велика ", това оръжие е нож с две остриета и е изцяло допустимо да се обърне против $.

Доларът, повече от която и да било друга парична единица, покрива напълно изискванията да бъде интернационална валута. Неговата приложимост е резултат не от интернационално съглашение, а от решения на обществени и частни задгранични фактори, които желаят долари.

За да бъде задоволено обаче това търсене на интернационална валута, е належащо насрещно предложение. Съединените щати го обезпечават от 70 години. Това дава доста преимущества и е изключителна привилегия, чуваме да споделят постоянно, с съвсем неограниченото финансиране със своята лична валута на бюджетни дефицити и негативни търговски салда или определянето на главните лихвени проценти от Управлението за федерален запас на Съединени американски щати, без да се преценява с външни ограничавания...

Поради всички тези аргументи Съединените щати са мощно привързани към интернационалната функционалност на $. Тук обаче се намесва един различен фактор: доларът също по този начин е притежател на мощност, облягащ се на геополитическата позиция на Съединени американски щати. Той е част от американската "твърда мощ ".

Следователно, неотдавнашното решение на президента Тръмп, плюс протекционисткия напън, може да се окаже нож с две остриета. Като разгласи едностранно изключване от финансовата система на всички стопански сътрудници, без значение от тяхната народност и местонахождение, и поради обстоятелството, че то включва финансовите, а оттова - и банковите действия, американското решение на процедура прави невъзможна каквато и да било търговия с Иран, макар напъните на Европа да построи незабавно механизъм за заобикаляне чрез специфична конструкция за обезщетения или бартерни покупко-продажби с Иран.

Тъй като интернационалните интервенции, които се правят в долари (обмяна на валута, интернационалните финансирания, придобивания на скъпи книжа), наложително имат контрагент с банкови сметки, намиращи се в Съединени американски щати, и затова ще подлежат на наказания и даже на блокиране от американските управляващи.

Тук обаче има коренен удар по един от определящите фактори за търсенето на една интернационална валута, в тази ситуация доверието, че свободното потребление на $ като такава ще се съблюдава (липса на дискриминация за тези, които имат или употребяват долари, без значение дали живеят в Съединени американски щати или не, конвертируемост и свободно разполагане с парични или финансови активи в долари...).

Решението на Тръмп нарушава този принцип и слага под въпрос суверенитета на тези, които имат или употребяват долари. Това е мярка, лимитирана до връзките с Иран, само че тя може да убие доверието в "зелената валута ". И по този начин, в случай че е мъчно, за една страна, да диверсифицира "военния чадър ", съюзите или договорите, гарантиращи сигурността й, поради американската военна мощност, то за нея е комфортно да диверсифицира последователно и по свое убеждение валутните си запаси.

За банките и фирмите е скъпо, само че не и механически невероятно, да диверсифицират валутите, в които се разплащат, изнасят своите артикули и ръководят интернационалните си ликвидности, в посока към еврото значително, само че и към английската лира, японската йена, швейцарския франк, а на следващия ден - и към китайския юан.

Ако това стане, оттатък предвидимите краткосрочни резултати (отслабване на $, мощно повишение на лихвените проценти в Съединени американски щати в дълготраен проект, спад на борсовите показатели, висока възможност за криза в Съединени американски щати, нарастнали напрежения в геополитически план), безспорно ще навлезем в интервал на необратима загуба на доверие към американската лидерска роля в интернационалната валутна система. Противно на "Нека създадем Америка още веднъж велика " на Доналд Тръмп.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР