Санкции за срок от пет години бяха наложени на метрополии

...
Санкции за срок от пет години бяха наложени на метрополии
Коментари Харесай

Украйна налага санкции архиереи от Украинската православна църква

Санкции за период от пет години бяха наложени на метрополии от Украинската православна черква.

На седем аргиерей също се постановат наказания с декрет на президента Володимир Зеленски след решение на Съвета за сигурност: Лука от Запорожие и Мелитопол (Андрей Коваленко), Пантелеймон от Луганск и Алчевск (Василий Поворожнюк), Антоний от Бориспол и Бровари (Иван Паканич) и Мелетий от Черновец и Буковина (Валентин Егоренко), Константиновският архиепископ Паисий (Виктор Шинкарев), настоятелят на катедралния храм " Свето Успение Богородично " в Херсон Александър Федоров и настоятелят на Мелитополския Свято-Савински манастир Александър Прокопенко.

Министерството на външните работи на Украйна следва да осведоми способените органи на Европейския съюз, Съединените американски щати и други страни за използването на наказания и да повдигне пред тях въпроса за въвеждане на сходни ограничаващи ограничения.
 Украйна завърши обиските в църкви и манастири, до неотдавна лоялни на Москва
Украйна завърши обиските в църкви и манастири, до неотдавна лоялни на Москва

Там е открита проруска агитация

" Правим всичко допустимо, с цел да подсигуряваме, че държавата-агресор няма да има нито една нишка, която да може да изтегли върху украинското общество ", разяснява Зеленски решението на Съвета за национална сигурност и защита.

В началото на декември президентът Володимир Зеленски разгласи " духовната самостоятелност " на Украйна и даде обещание да забрани активността на религиозните организации, свързани с Москва.

Тази година Украинската православна черква разгласи скъсването си с Московската патриаршия, само че нейното въздействие в Украйна остава. Московска патриаршия е втората по величина православна черква в Украйна, с милиони енориаши и десетки хиляди места за поклонение.
 Украйна упрекна върховен свещеник в проруска агитация
Украйна упрекна върховен свещеник в проруска агитация

Архиепископът е разпространявал изявления, " унижаващи националната чест и достолепие на украинците "

От края на ноември службите за сигурност претърсват църкви, манастири и епархии на Московската патриаршия, като единствено през първите няколко дни са тествани 350 църкви и 850 души. По време на обиските бяха открити пропагандна литература, медали за " освобождението на Крим " , съветски паспорти и знаци на сепаратистките републики Луганск и Донецк.

УНИАН категорично припомня, че по време на едно от претърсванията секретарят на Черновицката епархия Никита е хванат с голо малолетно момче.
 Украинските спецслужби претърсват Киевско-Печорската лавра
Украинските спецслужби претърсват Киевско-Печорската лавра

Търсят връзки с съветските служби
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР