Samsung и Huawei изглежда ще докажат тази стара поговоркаНадпреварата между

...
Samsung и Huawei изглежда ще докажат тази стара поговоркаНадпреварата между
Коментари Харесай

Сгъваемите смартфони – двама се карат, трети печели?

Samsung и Huawei наподобява ще потвърдят тази остаряла сентенция

Надпреварата сред колосите в сектора постоянно е обвързвана с подранили анонси на модели, само че огромно име като Samsung може да си разреши сходен „ каприз ” (снимка: Samsung Galaxy Fold)

Samsung Electronics приключи двумесечния общоприет ремонт на Galaxy Fold – сгъваемия смарт телефон, който компанията разгласи при започване на годината. Huawei, която също анонсира смарт телефон с опция за прегъване като книга, е в стадия на финални проби на своя модел – Mate X. Двете компании са в яростна конкуренция коя първа ще пусне своя сгъваем телефон на пазара.

Samsung заяви, че е коригирала проблемите с екрана, които бяха видяни по време на тестванията, извършени от редакторите на някои огромни софтуерни издания скоро след анонса на Fold. Производителят е в последния стадий от тестванията на модела, само че към момента не може да уточни съответна дата на стартирането на устройството. Вече е съвсем несъмнено, че това няма да се случи дружно с анонса на Note 10, който е плануван за 7 август.

Фирмата твърди, че е подобрила защитното фолио на телефона, което обгръща екрана и се слива с рамките. Целта е то да не може да се отлепи – нещо, което беше проблем при първите модели. Препроектирана е и прегъвката, с цел да се облекчи сгъването и разгъването. С това компанията се надява да избави имиджа си, откакто отсрочи стартирането на продукта на пазара, в началото планувано за 26 април.

Прибързани стъпки

Очевидно продуктът на Samsung не е бил подготвен да се появи на всеобщия пазар през април, откакто тестванията на първите модели демонстрираха недостатъци още в първите няколко дни на потребление. Разбира се, сходни тествания са нещо естествено при стартирането на всяко ново устройство, без значение дали става дума за телефон или друга джаджа.

Решението да се разгласи съответна дата за пазарен дебют, преди още устройството да е тествано съществено и да е готово за потребителските ръце, наподобява преждевременно. Навярно това е маркетингов ход, подбуден от жестоката конкуренция сред огромните имена в смарт телефон промишлеността.

Надпреварата сред колосите в сектора постоянно е обвързвана с подранили анонси на модели, които към момента не са подготвени да попаднат в ръцете на потребителите. Но огромно име като Samsung може да си разреши сходен „ каприз ”, като даже може да го трансформира от продуктов недостатък в маркетингов резултат.

Засега наподобява, че аудиторията приема без негативи забавянето. Навярно това се изяснява с голямото любознание, подклаждано допълнителноот оповестената чудовищна цена.

Двама се карат, трети печели

Докато двама се карат, трети печели – наподобява конкуренцията сред Samsung и Huawei ще потвърди тази остаряла сентенция. Двете компании влагат колосални суми в маркетирането на сгъваеми телефони, само че до момента в който те разпространяват концепцията, една дузина други компании се готвят да предложат сходни устройства на пазара.

Royole е подготвена със своя FlexPei. Всъщност, в случай че би трябвало да сме справедливи, това беше първата компания, която разгласи сгъваем телефон. Нейният модел коства доста по-малко от тези на двата водещи производителя, към този момент се продава на китайския пазар и към този момент няма никакви известия за механически проблеми, индустриални недостатъци или други пропуски. Тествалите устройството споделят, че работи постепенно и има мудна камера, само че това не е недостатък като счупените екрани на Fold.

LG също има мислено разработка на еластичен телефон, за която обаче не се знае доста. „ Когато става въпрос за сгъваемите [ще пристигна ден], когато всички ще имаме сгъваемо устройство ”, разяснява старшият продуктов управител на компанията Кайл Юн пред TechRadar наскоро. Той подсети, че е нужно да има съответни приложения, които да се възползват от квадратните екрани на сгъваемите телефони. Нужно е и цената да се намали, тъй че устройствата да са налични за хората.

Huawei и Samsung влагат колосални суми в маркетирането на сгъваеми телефони, а дузина други компании могат да се възползват от това (снимка: Huawei Mate X)

TCL е друга компания, която сподели сгъваем телефон по време на тазгодишния Световен мобилен конгрес. Спецификациите му включваха 7,2-инчов 2048×1536 AMOLED екран и четири задни камери, само че дали финалната версия ще е с такива параметри и по кое време ще се появи тя, към момента не е ясно.

Има клюки, че и Apple и Sony работят по свои модели на сгъваеми телефони. Втората е записала патент за сходно устройство.

Xiaomi в последните месеци пусна няколко видеа, които популяризират неин сгъваем телефон, без да дава доста детайлности. От видеата се виждаше, че устройствата се сгъват на две места.

Гугъл също към този момент работи по сгъваем телефон и е патентовала няколко дизайна. Говори се, че единият от тях е тройно сгъващ се.

Китайската Oppo, която прави много читави смарт телефони, също има разработка на сгъваем смарт телефон с размер, подобен с този на Mate X и Galaxy Fold.

Може да е изненада, само че и Energizer има собствен модел, който се прицелва в нишата на сгъваемите смарт телефони.

Нов пазарен сегмент

Накратко, забавянията на Samsung Galaxy Fold и Huawei Mate X може би ще сторят услуга на крайния консуматор. Те ще дадат време на останалите производители да „ наваксат ” и да извадят на бял свят своите сгъваеми модели, с всичките им разновидности. Така купувачите ще имат по-богат избор, а и цените вероятно ще спаднат фрапантно и то задоволително в точния момент.

Подобна пазарна картина не е непозната от други сфери на бизнеса. Tesla, да вземем за пример, разпространява концепцията за фотоволтаичните керемиди, лансирайки концепцията за красивия, „ обичайно ” изглеждащ покрив, който има функционалностите на фотоволтаичен масив – и с това направи услуга на десетките производители на слънчеви керемиди по света, които даже взети дружно нямат маркетинговия бюджет на компания като Tesla.

При всички положения това работи в интерес на крайния консуматор, тъй че можем да си позволим да изчакаме търпеливо.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР