Само за ден българският баскетбол бе разтърсен от две важни

...
Само за ден българският баскетбол бе разтърсен от две важни
Коментари Харесай

Босът на баскет федерацията с официална позиция

Само за ден българският баскетбол бе разтресен от две значими решения на някои от най-изтъкнатите си фигури.

Почти по едно и също време управлението на първенеца и притежател на Купата на България за 2017-а година Хасково 2012 разгласи, че тимът няма да продължи присъединяване си в шампионата.

Едновременно с това ръководителят на Треньорската комисия към БФБаскетбол Любомир Минчев и целият ѝ състав подадоха оставка с писмо до президента на БФБаскетбол Георги Глушков.

Глушков: Оставката на Минчев няма да повлияе за ролята му в националния отбор

Ето какво сподели във връзка случилото се на 11-и януари Глушков за формалния уеб страницата на федерацията:

- Г-н Глушков, какъв е Вашият коментар за отхвърли от присъединяване в шампионата на Хасково 2012?

- Изоставането на женския баскетбол е очевидно в Европа. Не единствено при нас, само че и в други страни. Основният проблем е присъединяване на състезателки след 18-годишна възраст, когато би трябвало да стартират да влизат в женски тимове. Но женските отбори понижават. Особено тези, които са с условия да дадат опция на нашите състезателки да продължат развиването и баскетболната си кариера. Това беше и повода, заради която бяхме принудени да вземем решение на УС за задграничните състезателки в българското състезание. Искахме да освободим повече място за български състезателки, които да се развиват. Някои споделих, че с това пада равнището, само че по този начин пък имаме състезателки, които не престават. Иначе се стигаше, че след присъединяване си в националния тим до 20 години, девойките мислеха за отричане, или отиваха в чужбина. А това не ни удовлетворява. Затова искахме да имаме повече тимове с млади състезателки, които да намерят бъдеще. Тук желая да подчертая ролята на спонсора на Берое Стара Загора, който се съгласи да се откаже от чужденките и се довери на млади девойки. Те вземат участие и в Адриатическата лига и това им дава спомагателен късмет за развиване.

В началото на лятото имахме по-светли мисли за женския баскетбол имахме увещание, че повече тимове ще вземат участие в първата ни дивизия. Това не се случи и останаха три тима, като единият играе с млади девойки. Пак благодаря на спонсора им, че заложи на младите девойки и е задоволен от това, което прави и се радва на триумфите им. Ще ми се и други като него да се включат, с цел да оказват помощ на женския ни баскетбол.

Хасково 2012 прекратиха присъединяване си след затварянето на трансферния прозорец и това сътвори проблем за състезателките. Искаме тези девойки д играят и да не стопират. Тук не е ние би трябвало да решим въпроса институционално. Искам да видя желанието на другите клубове да спасят тези девойки и да продължат да играят баскетбол. Искам клубовете да предизвикват и да проявят интерес към състезателките. Не можем да си позволим да стопираме състезателки, само че ни е нужна гледната точка на другите женски клубове и треньорите. Те също са виновни за българския женски баскетбол, а освен аз и Управителния съвет.

- Едновременно с това Любомир Минчев и Треньорската комисия също подадоха оставки. Каква е процедурата от тук нататък?

- Искам първо да благодаря на ръководителя на Треньорската комисия и членовете ѝ за положителната работата, която беше свършена до момента. По Устав от 2016 година Треньорската комисия е самостоятелна комисия към Българската федерация по баскетбол. Това значи, че те, на тяхно общо заседание би трябвало да одобряват оставката на комисията, задно с ръководителя, и да одобряват нови. Процедурите са такива, че трябват най-малко 30 дни, тъй че ние ще осигурим изискванията за това. Нищо не зависи от Президента на федерацията или Управителния съвет. Трябва те да се съберат на Общо заседание, на което да участват най-малко 51 треньора и да изберат ръководител и членове на Треньорската комисия. Това би трябвало да се случи до месец.

- Един от упреците на господин Минчев е изборът на треньори на националните тимове. Вашият коментар.

- Преди две години забележките на членовете на Управителния съвет бяха, че не избират, а утвърждават кандидатурите за треньори на националните тимове. След това направихме състезания. Тази година се надявахме да имаме опция да изберем кои са най-хубавите. Можем да кажем по същия метод, че те не имат вяра в избора и решенията на Управителния съвет, който по Устав избира треньорите. В йерархията на федерацията висшият орган е Общото заседание на баскетболните клубове, следва Управителният съвет и Президентът. Треньорите са самостоятелна помощна комисия към Българската федерация по баскетбол. Същото е и със Съдийската комисия.

- Друг укор бе обвързван с тима до 20 години, отхвърли от присъединяване на подобен предходна година и семейството на Европейско състезание за тази възраст през 2018-а.

- Миналата година трябваше да давам отговор на въпроси за какво сме 34-ти в Европа. Питах треньорите и никой не отговори. Моето персонално предпочитание е да виждам в националните тимове момчета, които се хвърлят на игрището, преследват съперника във всеки момент, борят се за всяка топка и за всяка точка, не 20, не 30 минути, а 40, или в случай че се наложи – 45. Това е залог за триумф. Досега не съм го виждал. На тази база бе взето решението на УС преди две години да не участваме при 20-годишните. Защото без дух и без предпочитание за борба… 34-ти просто не е допустим резултат.

Сега считам, че няма да сме 34-ти.Смятам, че имаме положителни шансове за класиране на Европейското състезание при 20-годишните. Това ще даде опция на хората, които по принцип следват момчетата от тази възраст и пълнят зала „ Триадица “ за мачовете им, да имат опция да гледат и да поддържат тима, на който са се радвали и по време на сезона. Смятам нашето предпочитание да покажем този тим. А и за момчетата е значимо да покажат какъв брой го желаят, а след желанието ще дойдат и триумфите. Свързани са тези неща. Хората по трибуните желаят да видят битка, а не разхождане по игрището. Всичко зависи от тях. Ние сме обезпечили условия да създадат най-хубавото. Най-много желая да покажем, че желаеме да се борим за по-добро класиране и да покажем предпочитание за по-добро класиране.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР