Само за 6 дни бригада от 15 американци заедно с

...
Само за 6 дни бригада от 15 американци заедно с
Коментари Харесай

Правят мини конна база за хора с увреждания, вижте къде

Само за 6 дни бригада от 15 американци дружно с наши доброволци ще построят мини конна база с манеж, боксове за животните и дребен зоокът. В нея ще се предлага хипотерапия - занимания с коне за хора с увреждания.

Иновативната обществена услуга, каквато все още няма на никое място в България, ще започва до седмица и ще бъде открита на честване за патронния празник на Комплекса за обществени услуги „ Св. Георги ” на 7 май.

Партньори на неповторимия план на комплекса и Община Пловдив са американската фондация „ Едно сърце ” и телевизионната мрежа на университета „ Бригам Янг ” в Юта, Съединени американски щати, която ще снима и филм в Пловдив. Те обезпечават и главната част от финансирането. Цялата инвестиция е в размер 65 000 щатски $, част от сумата към момента се набира.

Хипотерапията съставлява неповторим висококвалифициран способ за терапия на хора с увреждания, който е

изключително подобаващ за деца,

споделя шефът на КСУ „ Св. Георги ” Апостол Делев. По целия свят тя се ползва при детска церебрална парализа, аутизъм, хиперактивност, Синдром на Даун и слединсултни положения. Има я и у нас, само че достъпът е стеснен, тъй като цената е 30-35 лв. на час. Нашите консуматори нямат такива благоприятни условия, концепцията е отсега нататък да я предлагаме гратис, споделя Делев.

В момента теренът, предназначен за новата облага, е гола поляна. Днес идват 15 американци, които ще създадат на нея кръговиден дървен затрупан манеж с диаметър 12 метра. Предвидено е още да има дребна конюшня и беседка. В мини конната база ще бъде завършен и зоокът с кози, зайци, пауни, гълъби. Идеята е потребителите й да се грижат за животните. Доказано е, че това също се отразява добре на положението на болните. При хипотерапията

по време на ездата се задействат значими мускулни групи,

което е от голямо значение за хората с увреждания. Общуването с конете пък повлиява добре психическото им положение. Затова те ще поят, хранят и решат животните.

Двата коня към този момент са обезпечени. Те са от американска порода и ще дойдат от конна база в Северна България на 3 май. Всяко от кафявите четириноги коства по 5000 евро. Осигурен е терапевт-инструктор, който ще води сеансите с тях.

На първо време хипотерапията ще се предлага на 48 консуматори

на Комплекса за обществени услуги „ Св. Георги ”. Услугата обаче ще е налична гратис и за младежи от други обществени домове и центрове в Пловдив. Обмисля се през уикендите базата да е отворена за външни гости и деца против такса. Приходите ще оказват помощ за издръжката, 3000 лева на година излиза единствено фуражът за конете, споделя Апостол Делев. Той самият се зарича да пее на откриването съветски романси и шлагери на Емил Димитров. Осигурил е и помощ за американските служащи - младежи от Националния алианс за работа с доброволци, които ще вземат участие в сглобяването на структурите.

Новата услуга ще е деветата в КСУ „ Св. Георги ”, където в този момент има преходно жилище, предпазено жилище за хора с душевен разстройства, дневни центрове за хора с увреждания и за страдащи от деменция. Екстрите в комплекса включват даже игрище за голф с барбекю на повърхност 1000 кв. м, сладкарница, 300 кв. м оранжерия, полигони за пукотевица с лък и друго оръжие.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР