Само за 3 дни два силни труса разлюляха Балканите. След

...
Само за 3 дни два силни труса разлюляха Балканите. След
Коментари Харесай

Има ли опасност за България след силните трусове в Гърция и Румъния?

Само за 3 дни два мощни труса разклатиха Балканите. След мощното земетресение на гръцкия остров Закинтос с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер и последвалите близо 60 вторични труса, място, натоварено с доста отрицателни мемоари, още веднъж подсети за себе си. Сеизмологичната дейна зона към Карпатите провокира трус със мощ 5,8 по Рихтер и заплаши освен северните ни съседи, само че и обитаеми места в България.

"Вранча в никакъв случай не е заспивала. Това е най-активната сеизмична област на територията на Европа. Там трусовете са на дълбочина над 60 км и те засягат и територията на България. Поради характера и дълбочината са рискови и за нас ". Това уточни сеизмологът от Българска академия на науките проф. Димчо Солаков в ефира на bgonair.

Той изясни, че земетресенията, които засегнаха Балканите в последната седмица, влизат в графата на умерено мощните. Солаков побърза да успокои обществото, че връзка сред двете трусове няма и няма по какъв начин те да повлияят за нови трусове в България.

"Географски ние сме по средата на сеизмичните зони в Гърция и Румъния. Африканската и Евроазиатската плоча се срещат към о. Крит. Там Африканската влиза под Евроазиатската плоча. Сеизмичността в България е разследване на този контакт ", разяснява още професорът.

Според него постоянно хората не си взимаме поука за миналите трусове и следствията от тях и бързо забравяме сходни събития.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР