Само в рамките на няколко дни в средата на януари

...
Само в рамките на няколко дни в средата на януари
Коментари Харесай

Борисов с много важни срещи засягащи българската икономика! След броени дни пристига голяма японска делегация…

Само в границите на няколко дни в средата на януари министър председателят Бойко Борисов ще организира две знакови срещи-с японския си сътрудник Шиндзо Абе и с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

В края на другата седмица у нас би трябвало да дойде огромна японска делегация отпред с Абе. Все още се договаря точната дата и тематиките, по които ще се водят диалозите. Абе обаче ще дойде у нас с два самолета, пренасящи делегация от над 100 души, измежду които представители на локалния бизнес. Това е доказателство, че японците ще търсят поле за вложения у нас, съобщи Пик.

Всъщност Абе възнамерява обиколка в шест европейски страни, като по-голямата част от тях са от Източна Европа. Става дума за България, Румъния, Сърбия, Естония, Латвия и Литва. Ние сме втората страна, в която японският министър председател ще дойде по време на аудиенция си в Европа.

Междувременно японският дипломат Масато Ватанбе пък е разговарял със зам.-министъра на стопанската система Александър Манолев. По време на срещата станало ясно, че страната ни има интерес за нахлуване на редица БГ артикули към японския пазар. Сред тях са родните виновност, известни с високото си качество, розовото масло, млечните и рибните артикули.

Всъщност стокообменът сред България и Япония е достигнал стойност от 151 млн. $, което пък е най-високото постигано равнище на взаимната търговия от 2008 година насам. Така идната аудиенция на Абе ще се употребява за насърчаване икономическите контакти сред двете страни, напомня “Епицентър”. През ноември 2017 година Япония и Европейски Съюз завършиха договарянията за съглашението за свободна търговия, което би трябвало да влезе в действие от 2019 година, а обиколката на Абе е удостоверение на тези сделки.

На 15 януари пък Борисов отпътува за Азербайджан по покана на Алиев. Поводът е формалното разкриване на директната самолетна самолетна линия София – Баку, която би трябвало да проработи още от идващия ден. Тя бе контрактувана още през октомври при визитата на президента Румен Радев в Баку. Двамата ще проведат и среща, на която ще се разискват тематики от съвместен интерес като доставките на природен газ и плана за хъба „ Балкан “.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР