Само три партии засега могат да са сигурни, че на

...
Само три партии засега могат да са сигурни, че на
Коментари Харесай

Тренд: ГЕРБ води с малко на БСП, ДПС с ръст, а патриотите се сриват за евровота

Само три партии към този момент могат да са сигурни, че на изборите през май ще имат свои евродепутати. Това са ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.
 АФИС: Българска социалистическа партия поведе на ГЕРБ в изборите за Европейски парламент
Това демонстрират данни от изследване на проучвателен център „ Тренд " по поръчка на вестник „ 24 часа ", отдадено на настройките на българите по отношение на главните партии, институции. То е осъществено в интервала 10-17 януари 2019 година посредством директно полустандартизирано изявление „ лице в лице " измежду 1008 души на възраст 18+. 

Според данните на социолозите 30% от българите към момента не са решили за кого ще гласоподават на идните евроизбори.

Разликата сред първите две партии остава минимална (1,2%) в интерес на ГЕРБ. За сметка на това се усилва дистанцията сред Движение за права и свободи и Обединени патриоти, която през януари към този момент е съвсем двойна в интерес на придвижването.

При това в авансово заложените варианти е заложено общо явяване на Обединени патриоти (ВМРО, „ Атака ", НФСБ). При все по-вероятната раздяла сред националистическите обединения, това неизбежно би оказало въздействие върху изборния им капацитет.



Демократична България и „ Воля " резервират релативно сходни равнища, както през последните няколко месеца. Основна разлика в данните сред въпроса за европейски избори и този за парламентарни записваме в готовността да се гласоподава. Ако през последните три месеца на 2018 година в електоралните въпроси за възможни парламентарни избори деклариращите, че няма да гласоподават, бяха сред 35% и 37%, то на въпроса за европейските избори тези стойности се повишават до 45%, показват социолозите.

Според " Тренд " данните са разумни поради обстоятелството, че изборите за Европейски парламент обичайно са с по-ниска изборна интензивност от парламентарните. Въпреки това, би трябвало да се има поради, че заявената интензивност е по-висока от действителното гласуване в деня на вота.

39% от всички интервюирани декларират, че твърдо са решили за коя партия/коалиция ще гласоподават на изборите за Европейски парламент, до момента в който 30% към момента не са решили кого да поддържат.

Данните ясно приказват, че в оставащите пет месеца до евровота има капацитет за динамичност в електоралните настройки. В разбивките по партийни желания последователите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия изгледат сходно мобилизирани, показват от изследователския център.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР