Само през последните шест месеца Русия внася от западни компании

...
Само през последните шест месеца Русия внася от западни компании
Коментари Харесай

Русия заобикаля санкциите: внесла е чипове за над 502 млн. долара

Само през последните шест месеца Русия внася от западни компании чипове, неразрешени за импорт, които се употребяват, в това число за произвеждане на оръжие, за които е платила над половин милиард $. Похарчила е милиони долари за машини за отбранителната индустрия и 171 милиона за западни аварийни елементи за гражданската авиация, заобикаляйки наложените й наказания. За това оповестява уеб сайтът " Вьорстка ", представен от радио Свобода.

Журналистите съумяха да изчислят размера на импортираните в Русия чипове, които попадат под глобите, за интервала от 1 януари до 1 юли 2023 година За задачата употребяват митническа статистика, пробвайки се да схванат по какъв начин работят противозаконните схеми за доставка.

Така, съгласно обявата, макар глобите, чиповете с двойна приложимост, които могат да бъдат употребявани за произвеждане на ракети, не престават свободно да идват в Русия. През последните шест месеца съветските управляващи имат митнически артикули от американски компании Analog Devices Inc. на стойност над 98 милиона $, от Xilinx – за повече от 75 милиона $, от Microchip Technology – за повече от 42 милиона, от Texas Instruments – минимум за 38 милиона, както и от Infineon, най-големият производител на полупроводници в Германия, за повече от 28 милиона $.

Продукти на Marvell, Cypress Semiconductor и Atmel на обща стойност към 18 милиона $ също са импортирани в Русия.

Съединени американски щати постановиха наказания против две компании - вносителите Analog Devices Inc. – " VMK " и " Testcomplete ", които са снабдители на предприятия от Rostekh. Санкциите, наложени през януари, обаче не пречат на тяхната активност. От началото на годината те са внесли съставни елементи на стойност съвсем 20 милиона $.

Чиповете не са единственият тип неразрешени артикули, нужни на съветския военно-промишлен комплекс. Например, компанията „ Unimatic “ свободно внася италиански O машини в Русия от началото на тази година. В някои случаи самият производител е работил като покупател. И по този начин, през май " Unimatic " внася фрезови машини. Те са изпратени от Италия от О. М. V. Officine, макар обстоятелството, че този тип артикули също са под глобите върху износа за Европейския съюз. И един от главните държавни клиенти на „ Unimatic “ е цех № 9 – водещ производител на танкови оръдия в Русия, написа Wörstka ".

Освен това, в обявата се показва, че четирите най-големи самолетни компании в Русия – Aeroflot, S7, Pobeda и Русия – са внесли аварийни елементи за самолети - надлежно за 47, 35, 13 и 15 милиона $, като съвсем всички съставни елементи са от западни производители. А глобите, наложени против съветската въздушна промишленост след огромно настъпление в Украйна, включват възбрана за доставка на самолети и аварийни елементи за Русия.

В следствието публицистите са описали и скица за доставка на глобени артикули в Русия. Тя наподобява по този начин: в трета страна е записана компания, която или купува нужните артикули на вътрешния пазар, или я поръчва непосредствено от производителя и я пуска за реекспорт в Русия. Такива компании са регистрирани както от руснаци, по този начин и от чужденци.

Разследване на " Завой " сподели, че съвсем всичко може да бъде импортирано в Русия от всяка точка на света – от чип с двойна приложимост до турбинен мотор за Airbus. Западните компании вземат участие в схеми посредством трети страни, а съветските управляващи безвредно заобикалят европейските и американските наказания.

От началото на пълномащабното съветско въоръжено настъпление в Украйна стотици задгранични корпорации, компании и марки оповестиха закриването на бизнеса си в Русия, като стопираха вноса на своите артикули. В отговор съветските управляващи позволиха вноса в страната на задгранични артикули през трети страни като част от успореден импорт, т.е. без разрешението на притежателя, който държи правата над дадена стока.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР