Само преди дни при тазгодишните мащабни археологически разкопки на античния

...
Само преди дни при тазгодишните мащабни археологически разкопки на античния
Коментари Харесай

Откриха нова важна археологическа находка

Само преди дни при тазгодишните огромни археологически разкопки на античния и феодален град Мисионис, водени от търговищкия археолог Стефан Иванов и с научния контрол на проф. Николай Овчаров, се попадна на поредна неповторима находка. Става дума за хубав сребърен пръстен от 14 век. Той е отлят и съставлява куха касета, по чиято предна страна се вижда декорация с гранулация. Околовръст се виждат 8 заоблени издатъци. Много е забавно, че от едната страна на единия от тях се следи съвсем незабележима дребна дупка.

Това щеше да остане единствено една забавна находка на средновековната българска бижутерия, в случай че нямаше една забележителна специфичност. Този пръстен е безусловно близнак на един открит преди 8 години монумент, открит от археолозите във значимата средновековна цитадела Калиакра. Разликата е, че първият е от бронз и че съвсем невидимата дупчица там се намира сред два от издатъците.

След излизането на пръстена от Калиакра, той се трансформира в една от сензациите на 2013 година А ето и повода за това, както я показва тогава неговият изобретател – доцент Бони Петрунова, през днешния ден шеф на Националния исторически музей. Предаваме известието по емисията на Дарик радио от 20.08.2013 година:

Пръстен-убиец от 14 век откриха на нос Калиакра

Пръстен със специфична празнина за скрита отрова от края на 14 век откриха археолозите при разкопките на нос Калиакра. Разтърсващото изобретение е неповторимо по рода си. Това е първият пръстен за осъществяване на убийства, намиран в миналото освен на нос Калиакра, а и в България, заяви доцент доктор Бони Петрунова, през днешния ден шеф на Националния исторически музей.

Пръстенът е от бронз и съставлява халка и припоена към нея кръгла касета, украсена с гранулация. Има дупчица, която е изкуствено направена. Самата касета е куха и пригодена по този начин, че вътре да може да се изпълни с отрова, която да се изсипе напълно незабележимо в чаша. Сензационната находка е открита на място, на което са живеели аристократи - върхушката на Добруджанското деспотство, сподели още Бони Петрунова. „ Нямам никакво подозрение, че дупката е съзнателно сложена и пръстенът е носен безусловно на дясната ръка, тъй като дупката е направена по този начин, че тъкмо като се придържа с пръст, отровата може да се изсипе в дадения миг. Естествено, той не е носен непрестанно на пръста, той се е слагал при избрани цели и необходимост”, съобщи ръководителят на изследванията. Находката е директно доказателство, че още през 14 век са осъществявани убийства, евентуално с политически темперамент, благодарение на употребяваните по това време токсини. Възможно е те са били доставяни от Италия или Испания, с които е имало търговски връзки.
Според Бони Петрунова, най-голяма е вероятността пръстенът да е обвързван с спора сред Добротица и неговият наследник Иванко Тертер, защото е известно, че те са били със мощна ненавист между тях. Това е най-старият случай на потвърдено серийно ликвидиране. С това се изясняват доста от неизяснените смъртни случаи на нос Калиакра измежду благородници и аристократи, близки до диктатор Добротица. “

Дали и сребърният пръстен от Мисионис не е имал сходно предопределение? Това е въпрос, на който ще дават отговор бъдещите изследвания. Във всеки случай би трябвало да се напомни, че средновековният град край Търговище е бил съществена, богата и значима цитадела на подстъпите на столицата на Второто българско царство Търновград. Вече под звучното българско име Косово той е маркиран от турските хронисти като последна бариера пред османските пълчища, водени от великия везир Али паша. Комендантът на крепостта уверено се отхвърля да се съобщи и декларира, че не ще се отхвърли от своя стопанин цар Иван Шишман и от Христовата религия. Поради това твърдината е завладяна след тежка блокада и е разграбена и опожарена.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР