Само преди дни едно 14-годишно момче донесе поредната европейска титла

...
Само преди дни едно 14-годишно момче донесе поредната европейска титла
Коментари Харесай

Карлос Насар – Херкулес

Само преди дни едно 14-годишно момче донесе следващата европейска купа за България във повдигането на тежести. И освен завоюва златото, само че го направи безапелационно, като подвигна с 11 кг повече от втория в класирането. Карлос Насар е от Червен бряг. Майка му е българка, а татко му ливанец. Любовта му към щангите се заражда още когато е възпитаник в трети клас и от този момент не е пропущал подготовка. А достиженията му респектират даже и най-големите песимисти.

В България никой до момента на 14 години не е вдигал 150 кг. Но Карлос Навар го прави. И то 152 кг на подготовка. На европейското състезание в Милано геният е сигурен, че ще стане първенец. Но не е и тъкмо с какъв брой. Дори е сюрпризиран от себе си. В дуела при 69-килограмовите събира 260 кг, като изхвърля 113 кг и изтласква 147 кг. Така той оставя надалеч след себе си, с 11 кг повече, пратеника на арменската школа, който даже му е батко, на 17 година

“В първия миг не повярвах какво съм постигнал – признава младежът. – А когато се качих на стълбичката и чух българския химн в моя чест, настръхнах от неспокойствие. Чувството е необикновено. Мечтая един ден да стана и олимпийски първенец при огромните. ”

Освен необикновен гений Карлос има и изключителна непримиримост, дисциплинираност и неизменност. Година преди европейското стартира подготовка за шампионата, лишава се от ваканциите със своето семейство и излизанията с другари. Но не пропуща нито една подготовка, макар контузията в крайници.

“Много ми харесва експлозивността на този спорт – разкрива Карлос. – И чувството да давам всичко от себе си. Когато подвигам щангата усещам задоволство, че съм се справил. ”

Преди да отиде при тежкоатлетите малчуганът опитва лека атлетика и шахмат. И макар че ги тренира по към година, и двата спорта не съумяват да го сграбчен. Решава да опитва нещо друго. Сам отива в залата по повдигане на тежести и се впечатлява от това с какви килограми се оправят батковците. Само след три седмици тренировки Насар към този момент е на първото си съревнование. Нарежда се в топ 8. Недоволен е от себе си, само че това го окуражи в допълнение да е още по-усърден и да стане най-хубавият един ден. На идващия шампионат към този момент е трети. Оттам нататък в България е без конкуренция и няма кой да го бие. А на интернационалните надпревари мери сили с по-големите. Така е и на европейското за юноши предходната година. По-малък е от съперниците си с 2 години, само че става 4-и в изтласкването и седми в дуела. А този сезон всичките тези батковци към този момент ги бие.

Ключова рола за триумфа на първенеца има неговият персонален треньор Илиян Илиев, който освен му демонстрира техники, само че и го възпитава.
“От него научих в никакъв случай да не недооценявам съперника си – споделя геният. – Но и да не се държа високомерно! ”

В началото фамилията приема с леки запаси увлечението на Карлос към щангите, само че откакто вижда, че той влага душа и сърце в този спорт стартира да го поддържа безусловно. Тийнейджърът има още двама братя. По-малкият Иван е в трети клас, тръгнал е по неговия път и едвам от няколко месеца тренира повдигане на тежести. Големият Лазер е на 15 години, увлича се по волейбола и шахмата. И въпреки че 14-годишният Карлос също има забележителен растеж за играта с топката – 177 см, волейболът не го притегля. Щангите е спортът, където геният се усеща най-добре. Но и в България е на мястото си, без значение че е роден във Франция и живее за малко там. Родителите му са разграничени, случва се да прескача до Ливан при баща си, а около надпреварите към този момент е обиколил и не малко страни.

“Да, има хубави страни, само че тук съм си вкъщи и по-хубаво от това няма ”, споделя Карлос.

И той, както и съотборниците му, са обезпокоен до последно дали ще отидат на европейско в Милано поради неплатена санкция от 250 000 $ от родната федерация към Международната централа за остарели допинг провинения. Но броени дни преди шампионата страната се оказа на мястото. Тотото даде 250 000 лева, а останалите бяха събрани от спонсори и другари. Сега на момчетата не им остана нищо друго с изключение на да се концентрират напълно върху щангите. Така е и за Карлос, който към този момент гледа към идващото си огромно надпревари – международното в Лас Вегас през март. Там ще мери сили отново с батковците. И там е с упоритостта да стане първенец!

Учи банково дело

Популярната фраза: “Две дини под една мишница не се носят ” не важи за Карлос. Още занапред геният мисли за бъдещето си след щангите. Двуразовите тренировки на професионален състезател младежът съчетава с школото. Учи банково дело в Търговската гимназия на града. Признава, че му е мъчно, само че се оправя. А в свободното си време релаксира с плуване и слушане на музика.

За него

Уравновесен и твърдоглав

Не е нормално дете. Гледаш го дребен, а разсъждава като огромен човек. Изключително балансиран. Притежава необикновен гений и мощен темперамент. Никога няма да не помни първото му идване в залата – хвърли коте в аспирацията, колкото да го извадихме. Разбира се, накарах му се едно хубаво и го изгоних. А след два дни отново пристигна в залата. Не можех да допускам, че е добил храброст да се върне. Казах му: “Щом си толкова твърдоглав, значи си за тук. Влизай! ” Оттогава не е пропуснал една подготовка. Има, няма проблеми той е в залата. Железен е. И при огромните няма кой да го бие. Ако по този начин върви за идната олимпиада 2024 чакам да стане първенец. Само да е здрав!

Илиян Илиев, персонален треньор

Освен огромен гений е и доста щур

Да, неоспорим гений е, само че е и доста щур. Дори във фейсбук се е нарекъл Карлос Щури. Абониран е за белите. Последната му издънка е, когато се качи на покрива на залата да си прави селфи. Изгоних го. Но на тренировки е непрекъснат и дава всичко от себе си. А за капацитета му приказва и фактът, че в този момент на европейското в Милано бе разгласен за най-хубав щангист до 15 години по системата на Синклер. А коефициентът се дефинира от достиженията на състезателя според от персоналното му тегло, без значение от категорията.

Иван Иванов, старши треньор на националния тим

Своенравен, само че работлив

Много е работлив и в тренировките се влага до дъно. Голям гений за възрастта си. Но и достиженията, които има демонстрира, че в клуба сносно работят с него. Палав е, което е присъща линия за 15-годишните. Малко е необикновен, капризен. На мен обаче това не ми пречи в връзката с Карлос. Повечето на неговата възраст считат, че знаят всичко за щангите. Хубавото е, че в тима има колектив, сплотени са, няма групички. В сложните моменти даже съумяваме и да се майтапим.

Радослав Атанасов, асистент треньор на националите
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР