Само преди 3 години и половина Иван Гешев беше единствената

...
Само преди 3 години и половина Иван Гешев беше единствената
Коментари Харесай

Как беше избран Иван Гешев за главен прокурор и какво свърши на поста?

Само преди 3 години и половина Иван Гешев беше единствената номинация за нов основен прокурор. И в края на 2019 година, след 8-часови диспути, той стана и единственият определен основен прокурор, за който президентът не издаде декрет. Това докара до нови дълги диспути, само че Гешев беше определен със същия резултат – 20 на 4.

Той бе определен след очевидно електронно гласоподаване с гласовете на 20 от членовете на Висш съдебен съвет

Тогава равнището на разногласията в заседателната зала на Висшия правосъден съвет (ВСС) надмина силата на двата митинга на открито – в отбрана и против избора на Иван Гешев, който единствено няколко месеца преди този момент се е заклел, че няма да се кандидатира за този пост.

Всичко стартира преди месец, когато получих завоалирано предложение, сподели той

Цветистите език и жанр на Иван Гешев се помнят още от мегаделото КТБ и задържането на Десислава Иванчева, когато той ръководеше профилираната прокуратура.

По-рано от година след избирането му, Гешев стана и единственият основен прокурор, под чието управление държавното обвиняване направи акция в президентството. Това докара до дълги цивилен митинги, политически разногласия и изгубени каузи в Страсбург. Междувременно имаше арести на локални олигарси като Васил Божков , семейство Баневи, Миньо Стайков, само че някои от обвиняванията са без развиване.

В същия интервал, с цел да се бори с битовата престъпност, Иван Гешев самичък стартира да посещава селата в страната, нормално с каскет. 

През годините като основен прокурор той посрещна в кабинета си най-вече родители на починали деца на пътя. И най-вече бе изслушван от депутатите в Народното събрание. В дългите си монолози той  обясняваше на народните представители, че прокуратурата работи, само че правосъдната система има слаби резултати, тъй като законите са остарели, а Министерство на вътрешните работи не подава данни за закононарушенията.

Смяната на основния прокурор не е първа стъпка на правосъдната промяна, а още от същото, сподели той в „ Защо, господин министър “

Миналата година езикът сред Гешев и политическите партии се изостри най-вече по време на дебатите за закриването на профилираната прокуратура. Тогава основният прокурор дефинира законопроекта като „ юридическо недоносче “.

Структурите бяха основани преди повече от 10 години

Иван Гешев изиска да бъдат свалени минимум имунитети на депутати, само че ще бъде запомнен с двата опита за отстраняването му. Миналата година, след 13 часа съвещание Висш съдебен съвет отхвърли да приключи предварително мандата му. По време на дебатите Гешев изясни, че задачата е политическа, само че той няма да стане дисциплиниран основен прокурор. Според него, някои хора във властта се пробват да овладеят държавното обвиняване с по този начин наречената правосъдна промяна.

17 гласа „ За “ във Висшия правосъден съвет са нужни за отстраняването на обвинител номер 1, припомнят магистрати

Така Гешев сигурно ще бъде запомнен с няколко несполучливи акции, незавършени каузи, неизпълнени обещания към родители на починали деца и един атентат против него. И с настояването на сътрудниците му за неговото уволняване – същите тези, които преди този момент го защитаваха няколко пъти.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР