Само няколко страни в Европа ще понесат изключителна тежест от

...
Само няколко страни в Европа ще понесат изключителна тежест от
Коментари Харесай

Иво Христов: Зеленият преход е необходим, но трябва да сме критични и бдителни към всички предлагани решения


" Само няколко страни в Европа ще понесат изключителна тежест от зеления преход. Използването на въглища към този момент не е масово; няколко са страните, в които към момента се реализира деен въгледобив, в останалите той е завършил. Същевременно, нищо не вещае, че тъкмо тези райони и тези страни ще получат съответна отплата. "

Това разяснява евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Иво Христов, който бе хазаин на среща с специалисти от WWF България, кметове и заместник-кметове на български общини с въгледобивна индустрия и представители на български топлоелектрически централи. По време на срещата бяха разисквани другите аспекти на справедливия енергиен преход, проблемите и провокациите, пред които са изправени въглищните райони в България - закриване на работни места, бързите темпове на обезлюдяване на обитаемоте места в тези райони и други

Христов бе безапелационен, че философията на зеления преход не може да бъде отхвърлена, защото явно са налице тревожни промени на климата.

" Констатирахме това и с невъоръжено око през тази година - Перник се молеше за сняг, с цел да избави пресъхналия язовир " Студена ". Доколко климатичните промени са плод единствено на човешка активност, е противоречив въпрос. Но едно е ясно - човешката активност е единствената, върху която можем да влияем. При това би трябвало да влияем незабавно и коренно. Тъй че философията на зеления преход е единствената допустима и избавителна ", сподели българският евродепутат.

По думите му, философията на зеления преход, обаче, се сблъсква с няколко капитални казуса.

" Първият е, че единствено ние я следваме прецизно, или най-малко си задаваме тази цел. Глобалните съперници към този момент нехаят. Второ, вършим го по декларативен и недомислен метод. Не е изложена ясна научна аргументация, основана на калкулации, на тази поръчка за нова политика. Има доста места, на които сметката не излиза - най-много във връзка с силата. Извеждаме от употреба големи мощности, зачертаваме най-голямото научно достижение на XX век - атомната сила, вървим и към задраскване на газа поради сериозния екологичен отпечатък, а залагаме на към момента недоказани енергоизточници, които нито имат нужната мощ, нито нужната надеждност и предвидимост ", добави още Иво Христов.

Според него, на софтуерно равнище, ние към момента не сме подготвени да правим този скок.

Христов добави, че има огромни запаси към метода в областта на енергетиката. По думите му, Зеленият пакт е името на един напълно нов стопански модел, само че, преди да изясним енергийния му аспект и обществените резултати от тази промяна, мъчно можем да предвидим по какъв начин ще се развие този модел в други сфери.

" Да оставим настрани обстоятелството, че сме на прага на скок в потреблението на изкуствен интелект, което би могло да освободи толкоз милиони работни места, че проблемите, които в този момент срещаме с енергийния преход, ще ни се сторят малък подробност в общата картина на всеобща безработица. По тематиката съвсем не се приказва, тъй като бизнесът има интерес от този софтуерен скок, а мнозина ще се окажат на улицата. "

" Според мен би трябвало да бъдем положителни към философията на зеления преход и доста педантично сериозни към всеки един от детайлите, към всички политики, които се подхващат в неговите рамки. "
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР