Само на 34-годишна възраст Габриел Атал е предложен за премиер

...
Само на 34-годишна възраст Габриел Атал е предложен за премиер
Коментари Харесай

Габриел Атал: Най-младият и открито хомосексуален премиер на Франция

Само на 34-годишна възраст Габриел Атал е препоръчан за министър председател на Франция от президента Еманюел Макрон.

Атал е най-младият министър-председател в историята на Петата френска република и ще поеме ръководството от подалата оставка Елизабет Борн. Досега " върхът " се държеше от Лоран Фабиюс, който през 1984 година поема ръководството на 37 година

Той е и първият намерено хомосексуален министър председател на Франция - неговият сътрудник е евродепутатът и непосредствен консултант на Макрон Стефан Сежурне.

Роден през 1989 година, Атал приключва висшето си обучение в една от най-престижните школи за политически науки във Франция - Sciences Po.

Първоначално се причислява към редиците на Социалистическата партия, като едвам на 23 година става част от политическия кабинет на здравния министър Марисол Турен по време на ръководството на Франсоа Оланд.

Тогава самият Еманюел Макрон е зам.-главен секретар на Оланд, а по-късно - и министър на стопанската система в същото ръководство.

През 2016 година когато Макрон напуща държавното управление и основава свое политическо придвижване " En Marche ", Габриел Атал се причислява към него.

На 28 години Атал е определен за народен представител в Националното заседание. В същата година той става сътрудник със Стефан Сежурне (който с изключение на член на Екологичен потенциал, сега е основен секретар на партията на Макрон).

През 2018 година Атал към този момент влиза в изпълнителната власт като държавен секретар по въпросите на младежта към Министерството на образованието.

Назначен е и за представител на държавното управление на Жан Кастекс сред 2020 и 2022 година, като стартира да отваря информационните канали на властта към юношески обществени платформи и работа с инфлуенсъри.

След преизбирането на Еманюел Макрон за президент през 2022, Атал за малко извършва функционалност на делегиран министър, а през 2023 година получава и първия си министерски пост - с сектор " Образование ".

Изборът му беше разчетен и като опит на Макрон да приготви собствен правоприемник за президентските избори през 2027 година, когато към този момент няма да може да се кандидатира самичък за трети пореден мандат.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР