Само горнооряховският ни суджук в момента има сравнително по-висока защита

...
Само горнооряховският ни суджук в момента има сравнително по-висока защита
Коментари Харесай

Само суджукът е българска марка в ЕС

Само горнооряховският ни суджук сега има относително по-висока отбрана на марката в Европейски Съюз, притежавайки предпазено географско напътствие (ЗГУ), обещано му от Европейска комисия малко преди Коледа на 2011 година, сочат данни от уеб страницата на евроведомството. В момента в границите на общността сходна регистрация имат още 138 продукта от категорията „ Месни артикули (варени, осолени, пушени и др.) “. Това написа в днешният си брой вестник " Монитор ".
" Най-много са саламите от Португалия - 39. На второ място е Италия - с 20, трета е Германия – с 18, следвана от Франция - с 15. Ние с единствената ни регистрация си вършим компания с Кипър, Ирландия, Норвегия, Люксембург и Румъния. Северната ни съседка е показана със колбас от Сибиу. На Балканите пък водач е Словения с 8 регистрации, следвана от Хърватия с 6. В Европа други 36 салама обаче имат най-високата степен на отбрана, която е предпазено название за генезис (ЗНП). Тук първенец е Италия - 21 марки. Далеч след нея, надлежно с 5 и 4, са Испания и Франция ", прецизира изданието.
" В третото, най-ниско равнище на отбрана на специалитети с традиционно-специфичен темперамент в категорията месни артикули обаче България е водач в Европа дружно с Чехия и Словакия. Това сочат данни на уеб страницата на Еврокомисията. Пет наши продукта - филе „ Елена “, кайсерован врат „ Тракия “, луканка „ Панагюрска “, „ Пастърма говежда “ и роле „ Трапезица”, са получили тази отбрана. Чехите обаче имат 4 общи регистрации на саламите си със Словакия, с която преди време бяха едно, и единствено една независима за известната Пражка шунка. Словаците пък имат единствено 2 независими.
От останалите страни, създали регистрации на свои месни артикули, зад нас са Полша и Англия с по 3 такива специалитета. При прясното месо и карантията в Европейска комисия са регистрирани 121 продукта със ЗГУ, като над половината от тях – 66, се падат на Франция.
Гърция пък е получила за своето месо от кози и агнета предпазено название за генезис. В Европа сходна регистрация имат още 40 продукта, като 11 от тях са френски. На Балканите единствено още и Хърватия я е получила за агнешкото си. Докато при месата имаме някакво, въпреки и алегорично присъединяване, то при млечните артикули нещата са стигнали до такава степен, че може да загубим патентите, притежавани от родните производители от десетилетия, написа изданието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР