Само година, след като подписахме Договора за приятелство, добросъседство и

...
Само година, след като подписахме Договора за приятелство, добросъседство и
Коментари Харесай

Борисов усеща позитивизма между България и Македония

Само година, откакто подписахме Договора за другарство, добросъседство и съдействие, към този момент се усеща положителен резултат за двустранните ни връзки.

Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с премиера на Република Македония Зоран Заев в Благоевград, където двамата ще отбележат взаимно 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО В БЛАГОЕВГРАД

Премиерът Борисов изрази задоволство от новия дух на съдействие, който се е настанил трайно в връзките сред България и Република Македония,

след подписването на контракта.

По думите му към този момент са налице позитивни резултати във връзка с търговията, стокообмена и туристопотока сред двете страни.



"Поколения политици проявяваха предпочитание и съумяха. Миналата година подписахме Договора за добросъседство. Самите ние не вярвахме, само че го подписахме. Нещо, което пораждаше не спор, а пердах. Миналата година отидохме дружно на гроба на Гоце Делчев в Скопие, дружно бяхме в Рим. Положихме голяма, само че и тиха дипломация. Тук желая да поздравя и сътрудниците Заев и Ципрас, които поставиха решението на един десетилетен спор”, означи министър председателят.

Зоран Заев "изрази мощна признателност за поканата "

"Двете страни си подадоха ръце. А България протегна ръка в най-тежкия тогава миг за Македония , когато беше във вътрешнополитическа рецесия. Подадената ръка е на същински другар “, счита Заев.

Премиерът означи, че страната му е пред историческия късмет да влезе в НАТО, както и получи покана за Европейски Съюз.

"С България дружно ще градим мира и стабилността на района. Искам да изкажа признателност на жителите, на премиера Бойко Борисов и на държавното управление за оказаната поддръжка. Да бъде безконечен празникът, да бъде безконечна дружбата “, съобщи в словото си македонският министър председател.

"Без контракта, който постигнахме с България, нямаше да можем да реализираме контракта с Гърция, както и да получим покана за участие в Европейски Съюз. Нямаше да е допустимо без поддръжката на България и премиера Борисов. С премиера на България показахме по какъв начин се гради другарство. Много съм благополучен, че пуснахме хубави послания към цяла Европа. Македония е пълновръстен член на Европейски Съюз ", добави Заев след церемонията за годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

По време на срещата беше разисквано също по този начин положението на граничните контролно-пропускателни пунктове сред България и Република Македония , опциите за възстановяване на работата им и за откриването на нови.

По-рано през днешния ден министър-председателят Бойко Борисов дойде в Благоевград за честванията във връзка 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание с македонския му сътрудник Зоран Заев.

Преди това в Благоевград македонският министър председател Зоран Заев бе посрещнат от военния министър Красимир Каракачанов, кметът на Благоевград доктор Атанас Камбитов и регионалния шеф Бисер Михайлов.

В момента се организира среща сред двамата министър председатели, на която участват също кметът на Благоевград доктор Атанас Камбитов, българският боен министър Красимир Каракачанов, вътрешния министър на Македония Оливер Спасовски, регионалният шеф на Благоевград Бисер Михайлов, представители на община Благоевград и делегация от Македония.

Борисов уважи паметта на македонските евреи

Ратифицирахме контракта за другарство с Македония

Борисов в Македония: Върнем ли се към историята, нямаме бъдеще

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР