Само един на всеки десет обществени обекта у нас е

...
Само един на всеки десет обществени обекта у нас е
Коментари Харесай

Петър Кичашки, КЗД: България има системен проблем с достъпната среда

Само един на всеки 10 публични обекта у нас е наличен за хората с увреждания. Това сподели в предаването " Преди всички " Петър Кичашки от Комисията за отбрана от дискриминация. " Не приказваме единствено за държавни и общински институции. Говорим и за банки и застрахователни сдружения, телекоми, снабдители на комунални услуги, аптеки, пощенски станции. всеобщ е казусът с недостъпната среда ", разяснява Кичашки.

Днес комисията ще показа систематизирани данни от масирани шестмесечни инспекции в цялата страна в границите на акцията " Достъпна България ". Проверени са над 500 обекта. Голяма част от преписките са към момента в произвеждане, по тази причина няма крайна статистика за броя на наложените санкции.

" България има систематичен, бездънен, огромен проблем с наличната среда. И не можем да кажем, че той е по-засилен в Русе, или по-слаб в Сливен. Става въпрос за систематично дългогодишно струпване в цялата страна ", уточни Петър Кичашки. " Има категории обекти, които, без значение дали се намират в София или в Силистра, са недостъпни. "

" В акцията употребяваме и моркова, и тоягата. когато обектът построи досегаемост, ще връчваме документи. търсим спокойно решение на проблема. Когато обаче обект откаже да построи досегаемост, а действително има опцията да го направи, изобщо не се тормозим да използваме и тоягата ", акцентира Петър Кичашки.

" Ние в Комисията за отбрана от дискриминация нямаме за цел да  репресираме притежатели на дребни обекти, които не могат да си разрешат да изградят досегаемост, когато тя е комплицирана, скъпа и по този начин нататък. Напротив, става въпрос за рационални удобства, които доста пъти не костват нищо друго с изключение на една дървена рампа. Тоест, доста пъти не става въпрос и за пари, а по-скоро става въпрос за неведение. "

Достъпът не се взема решение, тъй като не виждаме хората с увреждания на улицата, а не ги виждаме на улицата, в кафенето или на работното място, тъй като те не могат да излязат от у дома, т.е. получава се един затворен обаян кръг, счита Петър Кичашки:

Достъпната среда е един от въпросите, по които доста приказваме през последните години, само че са малко дейностите на терен. България е на кръстопът и от обществото зависи в каква посока ще тръгнем, безапелационен е Кичашки:

" От цялото ни общество зависи в каква посока ще тръгнем - в посока на това да решим проблемите на хората с увреждания, да ги приобщим към обществото и да ги превърнем в част от социума или ще продължим да си заравяме главата в пясъка и ще се вършим, че проблемите не съществуват. Впрочем, споделям го като човек с увреждане - аз съм неработоспособен на количка, доста е елементарно да забравим проблемите на тази група от хора, когато не ги виждаме. Значителна част от българското общество избира да не мисли по тези въпроси, тъй като изводите, които мислите по тези въпроси пораждат, са извънредно неподходящи. "

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР