Само двама болни от COVID-19 дванадесетокласници в цялата страна няма

...
Само двама болни от COVID-19 дванадесетокласници в цялата страна няма
Коментари Харесай

МОН: Само двама болни от COVID-19 ученици няма да могат да се явят на матурите

Само двама заболели от COVID-19 дванадесетокласници в цялата страна няма да могат да се явят на държавен зрелостен изпит по български език и литература на 19 май т.г. Те са с позитивен тест за ковид към 18 май. Други двама възпитаници, които са под карантина като контактни, ще могат да положат изпита, оповестяват от Министерството на образованието и науката.

Матурите ще се проведат в над 5000 зали. Ангажирани са повече от 15 000 квестори. До трима родители от всяко учебно заведение ще могат да проследят изпита посредством конфигурираните камери.

За първи път във всички 28 районни ръководства на образованието са построени местни центрове за видеонаблюдение в действително време, което дава опция за отдалечен мониторинг във всички изпитни зали в съответната област.

През тази година зрелостниците ще бъдат допускани до изпит и против служебна записка в електронен формат (на телефон). Документът за идентичност (лична карта, паспорт или удостоверение за ръководство на МПС) обаче е наложително да бъде показан в оригинал.

49 373 възпитаници са подали заявление за присъединяване в държавния зрелостен изпит по български език и литература. По традиция изпитният материал ще се генерира рано сутринта в деня на изпита. Възможните комбинации са повече от 11 милиона.

Зрелостниците могат да употребяват писалка, която написа с черен цвят, молив и гума, а за изпита по математика – също линия, пергел, триъгълник. Изисква се всеки от тях да има защитна маска за носа и устата, също и транспарантен плик, в който да сложи персоналните си движимости, а по избор и защитни ръкавици. Може да носи персонални средства за стерилизация.

Всички изпити не престават четири астрономически часа. Задължителната матура по български език и литература е разграничена на три модула: първи с 30 затворени въпроса с по четири вероятни отговора, втори с 10 въпроса, които изискват свободни отговори, и трети, при който се чака основаване на есе или интерпретативно съчинение по заложена тематика върху изучавано литературно произведение.

Задължителният втори държавен зрелостен изпит е разграничен на два, надлежно на три модула според от предмета.
Зрелостникът може да излезе от изпитната зала след привършване на работата върху съответния модул и запечатването на попълнените листове в плик, когато модулът е с дълготрайност 60 или 90 минути.
Когато модулът продължава 120 или 150 минути, може да се излиза от залата след приключване на първите 90 минути.
Окончателното овакантяване на залата и постройката може да става не по-рано от 60 минути след началото на първия модул, както и когато и да е след предаване на запечатаната изпитна работа. Зрелостник, почнал да работи по трети модул на матурата по български език и литература, може да напусне дефинитивно залата и постройката 90 минути след началото на модула. Връщане в постройката до края на изпитния ден не се позволява.

Максималният брой точки от всички изпитни модули е 100. За оценка „ междинен (3) “ са нужни 23 точки. „ Отличен (6) “ получават учениците с минимум 95 точки.
Общо 49 122 зрелостници са поискали да положат втори наложителен изпит на 21 май 2021 година От тях 13 066 са поискали да заменят изпита по втори предмет с държавен изпит за придобиване на степен на професионална подготовка.

Държавните зрелостни изпити по избор ще се проведат по график от 26 до 31 май т.г.
Следващата изпитна сесия ще се организира през август т.г. – задоволително рано, с цел да е допустимо кандидатстване във висши учебни заведения. В 41 университета ще се одобряват студенти с резултати от матурите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР