Само до преди три-четири дни президентските избори се очертаваха да

...
Само до преди три-четири дни президентските избори се очертаваха да
Коментари Харесай

Уикенд новини: Президентската битка изведнъж стана интересна; Ще потъне ли корабът?

Само до преди три-четири дни президентските избори се обрисуваха да бъдат скучни и предизвестени, като формалните претенденти да се изправят против Румен Радев и високия му рейтинг бяха по-скоро маргинални и екзотични. В края на седмицата стана ясно обаче, че ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков ще бъде претендент за държавен глава, повдигнат от предприемчив комитет и подсилен от ГЕРБ. Малко по-късно и като самостоятелен с предстояща поддръжка от " Демократична България ". Така обстановката радикално се промени, интригата за вота се изостри, а предстоящо това бе и главната тематика в осведомителното пространство през уикенда.

Потенциалът на Лозан Панов

Лозан Панов е фигура, която се чака да консолидира гласовете на последователите на така наречен градска десница, за евентуална част от които другояче можеха да се борят и актуалният президент Румен Радев, и проф. Герджиков. Освен това Панов на процедура може да притегли освен симпатизантите на " Демократична България ", само че и по-широк кръг гласоподаватели, които гласоподават за така наречен партии на митинга. Така в изострената конкуренция най-вероятно ще се стигне до балотаж - към момента е мъчно и рано да се каже обаче кой би взел участие в него.
Лозан Панов Фотограф: Юлия Лазарова
Трендът е да си надпартиен, само че подсилен

Детайлите към кандидатурите разкриват и някои любопитни трендове в българския политически живот. Формулата самостоятелен претендент, повдигнат от предприемчив комитет и подсилен от партия, по която бе определен Радев, очевидно се разчита като доста сполучлива, защото на нея ще разчитат и проф. Герджиков, и Лозан Панов. В изискванията на остро политическо опълчване сред партиите и техните почитатели, в които се намира България в този момент, преимуществата на този метод са, че по този начин претендентът се декларира като надпартиен и " цивилен " и заобикаля имиджовите негативи от непосредствено обвързване с партия. Това разграничение, несъмнено, е мощно условно - ръководител на инициативния кабинет, издигащ кандидатурата на проф. Герджиков, е досегашният народен представител от ГЕРБ Радомир Чолаков, а самият комитет изобилства от очевидни поддръжници на партията. Идеологическата непосредственост сред Лозан Панов, издигащата го организация " Правосъдие за всеки " и Демократична България също е добре известна.
Анастас Герджиков Фотограф: Юлия Лазарова
Вицепрезидентът се затвърждава като дамски пост

Интересно е и друго - и Герджиков, и Панов ще разчитат на дами за кандидат-вицепрезиденти, което също наподобява като че ли повтаря сполучливата формула на актуалната президентска двойка Радев - Йотова. Разликата е в това, че сътрудниците на кандидатите не са партийни фрагменти. Кандидат за вицепрезидент на проф. Герджиков ще е полк. Невяна Митева, някогашен пиар на Военновъздушните сили - избор, който, наподобява, е особено селекциониран като противотежест на Радев. Кандидат за вицепрезидент на Лозан Панов пък е журналистката и писателка Мария Касимова.

Лидерите на националистите в пряк конфликт

През уикенда стана ясна и още една кандидатура - на ръководителя на НФСБ и някогашен вицепремиер Валери Симеон,ов. В конкуренцията към този момент се включи водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов, а поръчки това да създадат дадоха още и водачите на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов и на " Атака " Волен Сидеров. Така президентските избори на 14 ноември на процедура ще бъдат и съревнование за " кой е по-по-най " измежду националистите.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Свят 3 Неща 1 Свят 2 Свят 3 Промишленост 1 Свят 2 Градове 3 Промишленост
Кирил Петков счита, че Лозан Панов би трябвало да е основен прокурор

Интересен коментар направи през уикенда пък съоснователят на новата групировка " Продължаваме промяната " Кирил Петков. " В един желан за мен свят, който мисля, че може да бъде реален, е 121 депутати в Народното събрание, Румен Радев да си остане президент, а Лозан Панов доста бих се радвал да го видя като основен прокурор ", сподели някогашният стопански министър.
Кирил Петков Фотограф: Велко Ангелов
" Продължаваме промяната " ще подпише съдружно съглашение с Демократична България и " Изправи се... "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР