Самата комисия от следващата година ще функционира при коренно променен

...
Самата комисия от следващата година ще функционира при коренно променен
Коментари Харесай

КФН 2017 та бе най динамичната година в историята на комисията

Самата комисия от идната година ще действа при радикално изменен модел на финансиране

Отиващата си година евентуално беше най-динамичната в близо 15-годишната история на Комисията за финансов контрол /КФН/. Във всички браншове, за които дава отговор комисията, се случиха извънредно значими събития и настъпиха съществени промени в правната рамка, в която действат. Това се споделя в обзорен отчет на Комисията за финансов контрол за отиващата си година.

Самата комисия от идната година ще действа при радикално изменен модел на финансиране. От началото на 2018-а година КФН ще се финансира напълно от събираните от поднадзорните лица такси. Приходите от налаганите от КФН санкции пък към този момент ще постъпват в държавния бюджет. Този модел на финансова самостоятелност на регулатора е общопризнат в по-голямата част от страните в Европейския съюз. Освен новите благоприятни условия, които КФН получава, регулаторът е изправен и пред нараснали условия от бизнеса. Затова ръководителят на КФН Карина Караиванова пое ангажимент, че комисията ще форсира бизнес-процесите вътре в регулатора. Трябва да се положат и съществени старания в процеса на прекосяване към риск-базиран контрол – т.е. КФН не просто да чака подаването на тъжба или сигнал, а да работи превантивно и въз основата на личен разбор да открива проблематичните зони в пазарите, които контролира.

В региона на спомагателното пенсионно обезпечаване настъпиха обилни промени в нормативната база, като след няколко несполучливи опита за прекосяване през Народното събрание бяха утвърдени промени в Кодекса за обществено обезпечаване. Усъвършенства се режимът за вложение на средствата на пенсионните фондове, с цел да се основат благоприятни условия за реализиране на по-добра рентабилност при ръководство на средствата на обезпечените лица, завишиха се условията към ръководството на пенсионноосигурителните сдружения, ускориха се контролните функционалности на банките-попечители, разшириха се дефинициите за свързани лица. С оглед на признатите ремонти в кодекса започва процесът по повсеместен обзор и вземане предвид на подзаконовата нормативна уредба с измененията, както и рационализиране и модернизиране на системите за контрол на активността по в допълнение пенсионно обезпечаване. Предстои следене на привеждането на активността на пенсионноосигурителните сдружения и ръководените от тях фондове за в допълнение пенсионно обезпечаване, на банките попечители, членовете на управителните и контролните органи, представителите на юридически лица в контролните органи и прокуристите на пенсионноосигурителните сдружения.

Успешно завърши прегледа на активите на фондовете за в допълнение пенсионно обезпечаване. Резултатите демонстрираха резистентност на бранша по в допълнение пенсионно обезпечаване. Активите на пенсионните фондове са налични и се съхраняват от банките-попечители в сходство с нормативните условия. Беше направена и втора инспекция на активите на фондовете за в допълнение пенсионно обезпечаване към 31.12.2016 година

През 2018 година КФН ще продължи интензивно работата си в полза на обезпечените лица като ще търси най-хубавите решения за контролиране активността на пенсионноосигурителните сдружения, които ръководят 12,7 милиарда лв. активи на пенсионните фондове.

Успешно завърши прегледът на балансите на застрахователите като в застрахователния бранш бяха извършени и стрес-тестове. Получените данни демонстрираха, че секторът е постоянен, резистентен и добре работещ, като бяха разпознати някои проблеми и издадени съответните наставления за следващи ограничения. Едната проблематична област се прояви при оценката на финансови принадлежности заради неналичието на ясна формулировка на понятието деен пазар. Другата проблематична област е при третирането на квотни презастрахователни контракти.
През 2017 година КФН лиши два лиценза на застрахователни компании – на Застрахователна компания " Надежда ” АД и Кооперация " Синдикална взаимозастрахователна кооперация – СИВЗК ”.
КФН интензивно участваше в процеса по въвеждането на системата бонус-малус за наложителната за автомобилистите застраховка Гражданска отговорност. Очаква се през идната година системата, която ще подтиква дисциплинираните водачи, да влезе в деяние. КФН одобри основни промени в някои наредби. Създаде се опция да не се вика КАТ при леки пътни катастрофи, когато има единодушие по събитията сред участниците в ПТП-то, даже когато някое от транспортните средства не може да се придвижва на личен ход.
В резултат на подхванатите от КФН ограничения се доближи до рекордно високи равнища на покритие за Гражданска отговорност за автомобилистите – 98% от моторните транспортни средства са в обсега на наложителната застраховка.

Бяха признати основни промени в закони и наредби, които са извънредно значими за действието на финансовия пазар у нас.
Корекции бяха нанесени в Закона за обществено предложение на скъпи бумаги. Осигурява се по-голяма бистрота на пазара и отбрана ползите на вложителите, а също по този начин се облекчава административната тежест на обществените сдружения и емитентите на скъпи бумаги като се редуцират периодите, в които КФН се произнася по обособени административни производства.
Законът за пазарите на финансови принадлежности беше утвърден на първо четене от Народното събрание. В него са дефинира информацията, която капиталовият медиатор е задължен да дава на актуалните и евентуалните клиенти. Същевременно се уголемява кръгът на финансовите принадлежности, като са включени някои стокови и други деривати, както и някои типове енергийни контракти. Предвижда се и основаването на нов тип многостранна система за търговия – по този начин наречения пазар за напредък, за поощряване на дребния и междинния бизнес да набира капитал посредством финансовия пазар.
В сходство с рекомендациите от отчета на Програмата за оценка на финансовия бранш (FSAP) е заложено значителните регулаторни и надзорни пълномощия по Закона за пазарите на финансови принадлежности да се реализират от Комисията за финансов контрол като групов орган.

От началото на идната година правната рамка MIFID II ще изправи пред нови провокации финансовите пазари в Европейския съюз. За да приготви българските участници на пазара, КФН организира при голям интерес от страна на бизнеса семинари по отношение на най-важните нормативни промени, които засягат поднадзорните лица. Бяха извършени и обучителни семинари за компании от застрахователния отрасъл, отдадени на използването на " Платежоспособност II ". Тази поредност обучителни семинари ще продължи и през 2018 година В рамките на председателството на България на Съвета на Европейския съюз в София следва да се събере елита на европейската регулация в обезпечаване, пенсионно обезпечаване и финансов пазар по време на съвещанията на управителните органи на двата регулатора на европейско равнище – ESMA и EIOPA.
През 2017-а КФН интензивно защитаваше потребителите. Като демонстрация на политиката на неприкритост и гласност беше открит Информационен център, от който жителите могат да получават непосредствено отговори на всички интересуващи ги въпроси.
Ръководството на комисията към този момент е в цялостен състав, откакто Народното събрание натовари Диана Йорданова и Бойко Атанасов с отговорностите да следят пенсионното обезпечаване и финансовия пазар.
Комисията води самодейна кадрова политика, като бяха привлечени редица способени чиновници с доста положително обучение. Персоналът на комисията беше запълнен с ученици на някои от най-престижните университети в света като " Кеймбридж " и " Сорбоната ".
Подробен обзор за активността на КФН през 2017-а година ще бъде показан в Годишния доклад пред Народното събрание.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР