Салвини многократно се е обявявал против санкциите на ЕС срещу

...
Салвини многократно се е обявявал против санкциите на ЕС срещу
Коментари Харесай

Италианската прокуратура разследва партията на Салвини за финансиране от Русия

Салвини неведнъж се е обявявал срещу глобите на Европейски Съюз против Русия

" Никога не съм взимал нито стотинка от Русия. От Москва съм носил единствено матрьошки и " Маша и мечока " за щерка ми ". Така Матео Салвини, вътрешен министър и вицепремиер на Италия, реагира във връзка информацията, че италианската прокуратура е почнала следствие на обвиняванията за нелегално финансиране на неговата крайнодясна партия " Лига ". Това става след медийни изявления, че " Лига " е обсъждала придобиването на милиони евро посредством загадка съветска петролна договорка.

През февруари сп. L`Espresso написа, че Джанлука Савоини, някогашен представител на Салвини, е провел диалози в Москва предишния октомври с съветски предприемачи по отношение на допустима петролна договорка, която би разрешила отклоняването на средства към " Лига ". Тази сряда осведомителният уебсайт BuzzFeed разгласи, че разполага с аудиозапис на московската среща и разгласява сваления диалог, в който Савоини разисква загадка петролна транзакция. Савоини съобщи в четвъртък, че се е срещнал с група неназовани предприемачи, само че отхвърли " Лига " да е получавала пари от руснаците.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Прокуратурата е знаела за записа

Източници на Reuters показват, че прокуратурата е почнала следствие след обявата в L`Espresso. Според тях проверяващите са знаели за аудиозаписа, още преди Buzzfeed да разгласи, че разполага с него.

Италианският закон не разрешава на партиите да одобряват дарения от задгранични източници. В тази връзка опозицията изиска Салвини да се яви пред Народното събрание, с цел да дава отговор на въпроси, свързани с обвиняванията.

Близки връзки с Путин

Като други крайнодесни водачи в Европа и Салвини е насочен към построяването на близки връзки с съветския президент Владимир Путин и е посещавал Москва няколко пъти през последните години. Той неведнъж се е обявявал срещу глобите на Европейски Съюз против Русия и желае те да бъдат анулирани. При скорошното си посещаване в Рим Путин разяснява, че е в непрекъснат контакт с " Лига ". " Салвини има удобно отношение по отношение на нашата страна ", съобщи съветският президент.

Строгите закони за финансиране в Италия, ориентирани против корупционните практики, затрудняват партиите да намират средства. На записа на Buzzfeed на московската среща неидентифициран италианец споделя, че парите от тайната петролна договорка ще бъдат употребявани за " политическата акция ", визирайки най-вероятно изборите за Европейски парламент през май.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР