Салман Рушди загуби зрението на едното си око и едната

...
Салман Рушди загуби зрението на едното си око и едната
Коментари Харесай

След нападението: Рушди ослепя с едното си око, ръката му е обездвижена

Салман Рушди загуби зрението на едното си око и едната си ръка след жестокото нахлуване с нож, което претърпя преди два месеца на сцената на литературния фестивал „ Chautauqua Institution “в щата Ню Йорк. Агентът му разкрива това в изявление за „ El Pais “,предаде „ Rai News “.

75-годишният публицист - претендент за Нобелова премия - получава смъртни закани от Иран през 80-те години на предишния век след фетвата(становище по теологичен или юридически въпрос, основано на ислямското право- бел.ред.)на аятолах Хомейни за книгата му „ Сатанински стихове “.

На 12 август той е атакуван от незнайно лице и едвам не умира.

Припомняме, че иранските управляващи отхвърлиха да имат общо с нападението. „ Категорично отхвърляме каквато и да е връзка с нападението и никой няма право да упреква Ислямска република Иран “, съобщи представителят на външното министерство Насер Канани в първата публична реакция на Техеран.

По-късноултраконсервативният всекидневник „ Джаван “предположи, че офанзивата може да е била скрит план, фиктивен от американците. „ Може би млад мохамеданин, който даже не е бил роден, когато Салман Рушди е написал своите демонски строфи и е желал да му отмъсти “, се споделя в публикацията.

Нападателят, 24-годишният Хади Матар, не се признава за отговорен и твърди, че се е опитал да убие писателя, тъй като „ нападал исляма с творбите си “, за които обаче признава, че е чел доста малко.

Според първичните следствия той е бил така наречен „ уединен вълк “, който се е радикализирал. Уточняваме, че определението „ уединен вълк “ се употребява от тайните служби. Дефиницията се отнася за „ спонтанни “ атентатори и за такива, които са подготвяли проект за деяние.

„ Не одобрявам този човек. Не мисля, че той е изключително добър “, сподели Хади Матар и упреква иранския публицист в това, че е атакувал вярата. Пред „ New York Post “ съобщи, че е бил изненаданслед като е научил, че създателят е оживял.

„ Раните му са дълбоки, само че той е изгубил и зрението на едното си око ", споделя пред „ El Pais “Андрю Уайли, считан за най-влиятелния книжовен сътрудник в света, с портфолио, включващо Борхес, Камю, Белу, Бродски, Кундера, Памук, Зонтаг и италианците Басани, Калвино.

„ Имаше три съществени рани по врата. Едната му ръка е обездвижена, тъй като нервите на ръката му са прекратени. И има още към петнайсет рани по гърдите и торса “, изясни той.

Агентът отхвърля да каже дали писателят към момента е в болница, с цел да отбрани сигурността му:„ Не мога да дам никаква информация къде се намира. Той ще живее и това е най-важното “.

„ Мисля, че нападението - споделя Уайли - евентуално е нещо, което Салман и аз сме обсъждали в предишното, а точно, че главната заплаха, пред която е бил изправен в продължение на доста години след фетвата, е да се появи инцидентен човек от нищото и да го нападне “. „ Неможеш да се предпазиш от сходно нещо “, заключава сътрудникът на Салман Рушди.

Припомняме, че Салман Рушди, роден през 1947 година в Бомбай, Индия, става прочут с „ прокълнатата “си книга „ Сатанински стихове “, която дотолкоз разпалва мюсюлманския свят, че през 1989 година се приканва за убийството му с фетва. Аятолах Хомейни - висшият водач на Иран и престиж за всички мюсюлмани шиити - издава фетва, призоваваща за гибел освен на Рушди, само че и на неговите издатели.

„ Призовавам всички доблестни мюсюлмани, където и да се намират по света, да ги убият неотложно, с цел да не се осмелява оттук насетне никой да наскърбява свещените вярвания на мюсюлманите “, декларира тогава Хомейни.

Тази фетва е към момента в действие.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР