Сали Ясун, докторант в Университета на Пенсилвания, в коментар за

...
Сали Ясун, докторант в Университета на Пенсилвания, в коментар за
Коментари Харесай

Ердоган има за какво да благодари на опозицията

Сали Ясун, докторант в Университета на Пенсилвания, в коментар за The Conversation
Множество аргументи могат да обяснят мощното показване на Ердоган на президентските избори предходната неделя. Въпреки че турските жители пострадаха от тежката инфлация, наподобява, че посланието му да сложи националната сигурност над икономическите неволи е убедило забележителна част от неговата консервативна и националистическа база.
Сали Ясун, докторант в Университета на Пенсилвания, в коментар за The Conversation
Множество аргументи могат да обяснят мощното показване на Ердоган на президентските избори предходната неделя. Въпреки че турските жители пострадаха от тежката инфлация, наподобява, че посланието му да сложи националната сигурност над икономическите неволи е убедило забележителна част от неговата консервативна и националистическа база.

Това е макар обстоятелството, че Партията на справедливостта и развиването (ПСР) на Ердоган губи известност, изключително в градските региони. Подкрепата за нея е намаляла от 42,5% през 2018 година на 35,6% през 2023 година
Той обаче съумява да се задържи на повърхността, добавяйки дребни ислямистки и националистически партии към своята коалиция. Така разреши на своята база да гласоподава за партии, разнообразни от ПСР, като в същото време резервира тяхната поддръжка за президентската конкуренция. Не е извънредно да чуете хора в Турция, които да се оплакват от корупцията и от икономическото състояние и гласоподават за Ердоган като народен водач. Реклама
Регионите, наранени от тежкото земетресение, също не наказаха Ердоган за слабата първична реакция толкоз строго, колкото мнозина чакаха.

Но би трябвало да се добави също, че и задължението за свободни и почтени избори в Турция е подложен под въпрос. Ердоган употребява за своя полза държавните запаси и контрола си върху правосъдната система и забележителна част от медиите. Срещу някои от опозиционните претенденти имаше акции на заплашване.

Имаше и неверни стъпки от главния му противник, които подкопаха поддръжката за него. Кълъчдароглу е водач на Републиканската национална партия (РНП) от 2010 година Оттогава партията загуби всички избори, както и референдума, като се изключи локалния избор през 2019 година Кълъчдароглу не разреши обществени диспути по кандидатурата си и блокира номинацията на двама известни кметове - Екрем Имамоглу на Истанбул и Мансур Яваш на Анкара . Той натовари водачите от " масата за шестима " с процеса на номиниране, с което съумя да заобиколи нуждата от първоначални избори в опозицията . Обеща на четирите по-малки партии разнообразни позиции във властта, както и места в листата на РНП, с цел да го предлагат. Междувременно употребява поддръжката на тези партии, с цел да окаже напън върху Мерал Акшенер, водач на " Партията на положителното " (IYI), да одобри неговата кандидатура. Въпреки че Акшенер насилствено одобри, забележителна част от IYI гласоподаваха в президентските избори за третия претендент - Синан Оган, който завоюва 5.2%.

Кълъчдароглу е упрекван, че е открил йерархична конструкция, като възнаграждава лоялните му хора и изолира тези, които се осмеляват да му опонират . Медии, които се поддържат финансово от партията му, уволниха сериозно настроени към него публицисти. В резултат те не оцениха сериозно кандидатурата му, а известията за известността му може би бяха раздути. Социалдемократическата ориентировка на РНП също последователно ерозира, като партията се трансформира в организация без ясна посока.
Реклама
В допълнение към всичко това забележителен брой гласоподаватели може да са били внимателни към съдружно държавно управление . Турските жители имат неприятен спомен от съдружните държавни управления в интервала от 90-те до 2002 година, белязан от политическа неустойчивост и икономическа криза.

И най-после, изборната интензивност в градовете с кюрдско болшинство остана много ниска, а поддръжниците на кюрдската националистическа партия се въздържаха да гласоподават за Кълъчдароглу.

Така по-доброто показване на Ердоган го сложи на шофьорското място за втория тур. Победата му би консолидирала неговия властнически жанр на ръководство и би отслабила в допълнение опозицията. Потенциално разделяне в редиците й може да разреши на Ердоган да разшири контрола си и върху огромните общини като Истанбул и Анкара, където претендентите на обединената съпротива завоюваха кметските постове.

Ако тези позиции бъдат изгубени на локалните избори през март, това би била доста неприятна вест за опозицията. Ердоган е на власт от 2002 година Допълнителни пет години биха му разрешили да укрепи още повече властта си в държавните институции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР