Съгласно заповед от 6 юли на министъра на земеделието и

...
Съгласно заповед от 6 юли на министъра на земеделието и
Коментари Харесай

Събират подписка срещу закриването на горското стопанство в Лом

Съгласно заповед от 6 юли на министъра на земеделието и храните, териториалното отделение „ Държавно горско стопанство - Лом “ (ТП ДГС-Лом) на „ Северозападно държавно дружество – Враца, се закрива, а активността му минава към териториално отделение „ Държавно горско стопанство “ – Монтана, считано от 1 октомври.
Кметът на oбщина Лом Георги Гаврилов изрично възразява против решението на министъра на земеделието и храните да закрие горското стопанство в Лом. Той приканва жителите на общините Лом, Брусарци, Вълчедръм, Якимово и Медковец да се опълчват на тази заповед и да поддържат запазването на горското стопанство, оповестяват от локалната общинска администрация. 
" Стопанството е основано през 50-те години на предишния век, като през годините е трансформирано в разнообразни структури и е било подчинено на разнообразни министерства и в никакъв случай не е закривано. То се устоя независимо със средства от стопанската активност, според условията на закона. Финансовото положение на поделението все още е устойчиво, липсват вземания от клиенти, както и отговорности към предприятието, бюджета и доставчиците. Налице са подписани контракти, които са гаранция за осъществяването на годишния финансов проект ", безапелационен е шефът на Търговско предприятие ДГС-Лом Георги Генев.
" Ако стопанството бъде закрито, според заповедта на Министерството на земеделието и храните, това ще докара до утежняване на връзката сред институциите, локалното население и компании, които са построени през годините, както и ще утежни доста осъществяването на активността по защита на горските територии и битката с бракониерството ", споделя още Георги Генев. 
Държавно горско стопанство-Лом е ситуирано на територията на 5 общини – Лом, Брусарци, Вълчедръм, Якимово и Медковец. Горските комплекси са доста на брой и разпръснати, като образуват съвсем правоъгълна фигура с размери в посока север-юг – 25 км и в посока изток-запад – 42 км. По огромните от тях са съсредоточени по течението на река Лом и селата Киселево, Буковец, Смирненски, по поречието на р. Дунав и островите Добрина, Скомен и Цибър. Общата повърхност на горския фонд е 6555,3 хектара, от които 6257,6 хектара са дървопроизводителни.  
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР