Съгласно Сергей Лемешевски, сега изпълняващ длъжността главен директор на предприятието

...
Съгласно Сергей Лемешевски, сега изпълняващ длъжността главен директор на предприятието
Коментари Харесай

НПО Лавочкин: Русия е в състояние да повтори мисия Фобос-Грунт до 5 години

Съгласно Сергей Лемешевски, в този момент изпълняващ длъжността основен шеф на предприятието Неправителствени организации Лавочкин, Русия може да осъществя наново плана “Фобос-Грунт ” до 5 години, оповестява ТАСС.

“Моето персонално мнение е изрично ДА ”, съобщил Лемешевски на журналистическото питане дали би трябвало Русия да се върне към плана “Фобос-Грунт ”. Повторението обаче е допустимо единствено в случай че бъде обезпечено съответно финансиране.

Напомням на читателите, че през 2011 година автоматизираната междупланетна станция “Фобос-Грунт ” аварира след изстрелването си. След това Русия и Европейската галактическа организация (ЕКА) се сплотиха за взаимно проучване на Марс към програмата “ЕкзоМарс ”. Първата взаимна задача, която е орбитална, излетя наред на 14 март тази година и в случай че всичко е наред ще дойде в орбита към Марс на 19 октомври. През 2020 година се планува и изстрелването на мощен марсоход.

Но Русия към момента има предпочитание да осъществя задача към Фобос, един от спътниците на Марс, и да вземе проби от него за по-нататъшно анализиране в земните лаборатории.

 Phobos-Grunt launches

Ракетата “Зенит ” излетя на 8 ноември 2011 в 22:16 часа българско време, само че автоматизираната междупланетна станция “Фобос-Грунт ” не съумя да напусне околоземна орбита и да се насочи към Марс. Photo credit: TsENKI

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР