Съгласно решенията на коалиционния съвет, енергийната комисия и енергийното министерство

...
Съгласно решенията на коалиционния съвет, енергийната комисия и енергийното министерство
Коментари Харесай

Край на търговете за Студен резерв

Съгласно решенията на съдружния съвет, енергийната комисия и енергийното министерство стартират подготовка за преустановяване на системата за търгове за " Студен запас ". Целта е до първи юни 2021 да бъде въведена новата система " Механизъм на потенциал ". Това съобщи на брифинг в Народното събрание ръководителят на комисията по енергетика в Народно събрание Валентин Николов.
 
Студеният запас не може да съществува с механизма за потенциала. От новото състояние ще завоюва държавният Топлоелектрическа централа " Марица-изток " 2, като механизмът за потенциал ще бъде ориентиран напълно към централата. В преходния интервал до 1 юни, ще бъде направено по този начин, че държавният Топлоелектрическа централа да може да взе участие в търговете, сподели още Николов.
 
" Съгласно европейските политики студеният запас би трябвало да бъде в размер на най-голямата единична мощ, която в България е 1000 мВч. Няма по какъв начин да бъде дадена по-висока цена от избраната от КЕВР, която е 10 лв.. Досега са имали опция да вземат участие разнообразни производители и потребители на енергетика ", напомни досегашното състояние енергийният министър Теменужка Петкова.

След поисканото от Европейска комисия въвеждане на механизъм за потенциал е задвижена и процедурата. Предложението ще бъде импортирано още в понеделник, а преходният интервал ще подсигурява сигурността на електроенергийната система, сподели още Петкова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР