Съгласно изискванията на Закона за здравето, при епидемично разпространение на

...
Съгласно изискванията на Закона за здравето, при епидемично разпространение на
Коментари Харесай

МЗ: Няма епидемия в Ст. Загора, тя се обявява след съгласуване с главния държавен здравен инспектор

Съгласно условията на Закона за здравето, при епидемиологично разпространяване на грип и остри респираторни болести краткотрайни противоепидемични ограничения на територията на дадена област се вкарват единствено след предварителното им координиране с основния държавен здравен контрольор. В тази връзка осведомяваме, че към сегашния миг в област Стара Загора не е оповестена грипна зараза, каквато информация се появи в общественото пространство по-рано през днешния ден.

Това декларират от пресцентъра на Министерството на здравеопазването, като прецизират, че информацията е настояща към 16 ч през днешния ден, откакто регионалната администрация на Стара Загора осведоми, че на територията на региона е оповестена грипна зараза.

Във връзка с повишението на заболеваемостта от остри респираторни болести и грип грипна зараза е оповестена в областите Бургас и Шумен, надлежно считано от 12 до 17 януари и от 13 до 18 януари, напомнят от ведомството

Временните противоепидемични ограничения във връзка с здравната система, въведени в двете области, включват: прекратяване на плановите съвещания на здрави бременни дами и кърмачета, прекратяване на профилактичните прегледи, наложителните имунизации и реимунизации. Лечебните заведения би трябвало да плануват опция за разширение на легловия потенциал на вътрешните отделения за сметка на други отделения, предвид на приемане на ориентирани пациенти с грип затруднения. За интервала на грипната зараза в двете области се преустановяват и свижданията.

Задължително е провеждането на всекидневен филтър в детските заведения, като не се позволяват до работа болни лица от личния състав. Лечебните заведения следва прецизно да съблюдават условията на Наредба 3/08.05.2013 година за одобряване на медицински стандарт по предварителна защита и надзор на вътреболнични инфекции.

Министерство на здравеопазването припомня, че целесъобразно е спазването на нефармацевтичните противоепидемични ограничения като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа отдалеченост – дейно както за предотвратяване от COVID-19, по този начин и от други инфекции, излъчени по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР