Съгласни сме, че всичко на тази планета трябва да се

...
Съгласни сме, че всичко на тази планета трябва да се
Коментари Харесай

Най-екологичният материал: тухли от урина

Съгласни сме, че всичко на тази планета би трябвало да се рециклира и употребява наново, когато е допустимо. Спомнихме си и за " Марсианецът ", където героят на Мат Деймън отглеждаше растения върху човешки екскременти. И все пак новината за сполучливо основаните тухли от урина (отново човешка) малко ни изненада.

 Снимка 387745

Става дума за опит на изследователката от Университета в Кейптаун Сюзън Ламбърт, която съумява да сътвори строителен материал с нулев отпечатък върху природата от човешка урина и живи бактерии. Тухлите могат да се създават в разнобразни размери и форми, и изсъхват бързо на стайна температура.

 Снимка 387746

В съпоставяне: обичайните тухли се пекат в пещи с температура над 1000 градуса, като генерират съществено количество въглероден диоксид. Процесът по основаването на био тухлите дублира този, по който се образуват мидите в естествена среда. Урината, пясък и бактерии, които създават специфичен ензим, се смесват в шаблон, а последвалата химическа реакция разгражда урината, като се отделя калциев карбонат, като този в цимента.

 Снимка 387747

След това тухлите би трябвало да останат в калъпите си, до момента в който изсъхнат изцяло. Колкото по-дълго работи бактерията, толкоз по-здрав е строителният материал. Остатъчните артикули пък са азот и калий, които могат да се употребяват като тор.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР