Освен рак, репродуктивните проблеми са друг все по-често срещани в

...
Освен рак, репродуктивните проблеми са друг все по-често срещани в
Коментари Харесай

Мъжката инфертилност е все по-често явление - микропластмасата ли е причината за нея

Освен рак, репродуктивните проблеми са различен все по-често срещани в последните години. И към този момент освен доста дами, само че и от ден на ден мъже страдат от инфертилност. Затова и учените не стопират да търсят вероятните аргументи. Така, предстоящо или не, още веднъж доближават до един от главните замърсители в съвремието - микропластмасата.
 Водата в пластмасови бутилки и голямото количество микропластмаса, което съдържа
Колко рискова може да е една бутилка вода

Невидимата опасност, която не трябва да подценяваме

Микрочастиците към този момент са на всички места към нас - от дълбините на океаните до най-високия връх Еверест. А учени от американския University of New Mexico ги откриват и в тестисите на 100% от мъжете, които вземат участие в техния.

Различни проучвания до момента съумяха да потвърдят, че микропластмасата може да провокира евентуално животозастрашаващи опасности за човешкото здраве, свързани с опцията от инсулт, инфаркт и други проблеми със сърдечно-съдовата система. Неведнъж се е говорило и за вероятния отрицателен резултат върху репродуктивната система, само че до момента не сме получавали толкоз красноречиво доказателство.
 Снимка 666045

Учените първо взимат проби от тестисите на 47 кучета и във всяка от тях намират микропластмаса. Същото се случва и с пробите от 23-ма мъже. Всички те са умряли през 2016 година и са на възраст сред 18 и 66 години. Поради тази причина е невероятно да се извърши оценка на броя сперматозоиди в семенната течност.

Но при кучетата това е направено и е потвърдено, че той е доста по-нисък, когато има съществуване на микрочастиците. Затова и се допуска, че при хората резултатът е същият. Също по този начин в човешките тестиси концентрацията на пластмаса е съвсем три пъти по-висока от тази, открита в тестисите на кучетата - 330 микрограма на грам тъкан в съпоставяне със 123 микрограма.
 Снимка 666047

Освен това учените считат, че резултатът от замърсяването върху днешното младо потомство е още по-притеснителен, тъй като в последните осем години количеството микропластмаса на всички места към нас не стопира да се покачва. Поглъщаме я както с храната и водата, по този начин и посредством въздуха, който дишаме. И наподобява избавление няма.
 Стомашни вируси, ротавируси и по какъв начин оцеляват до три дни във вода върху микропластмаса
Колко дълго живеят стомашните вируси

Оказва се, че микропластмасата им оказва помощ

В последните години микропластмаса бе открита в човешката кръв, в плацентата, както и в майчината кърма. Това са красноречиви доказателства до каква степен могат да стигат рисковите частици, които потвърдено предизвикват увреждане на клетките. Необходими са още проучвания за доказване на директната връзка с мъжката инфертилност, само че към този момент съвсем не остава съмнение за нея, написа Guardian.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР