Съгласие за промени във висшето образование в следващия парламент1000 лв.

...
Съгласие за промени във висшето образование в следващия парламент1000 лв.
Коментари Харесай

Целева стипендия освобождава от такса

Съгласие за промени във висшето обучение в идващия парламент
1000 лева за студентите по “Хидроинженерство ”, “Ядрена енергетика ”, “Химични технологии ”

Очакваният дефицит на инженери и технолози е огромен

Целева стипендия, която да освобождава студентите в предпочитани специалности от такса в университета, както и такива с високи достижения - към такава концепция се сплотиха депутати и ректори. Такъв метод би бил по-успешен от предлагането на кабинета “Денков ” за отпадане на таксите за всички студенти държавна поръчка, което обаче няма да мине през гласоподаване в Народното събрание и по този начин за тази академична година таксите остават.

“Системата на висшето обучение има потребност от поддръжка, само че може да се направи по-добър пакет от ограничения, които да бъде ориентиран към повишение на мотивацията за учене в специалности с най-голям предстоящ предстоящ дефицит на фрагменти и с реализация в страната. Надявам се в 50-ото Народно събрание да подходим по-отговорно и да внесем по-добро предложение ”, сподели за “Труд news ” ръководителят на просветната комисия в Народно събрание Красимир Вълчев.



Красимир Вълчев бе безапелационен, че е нужен диференциран метод.

“Така да вземем за пример със заделените 150 млн. лв. могат да се освободят от такси всички студенти в инженерно-техническите и природоматематическите специалности. Очакваният дефицит на инженери и технолози е огромен и неналичието на тези фрагменти в най-голяма степен ще спъне социално-икономическото ни развиване. В други професионални посоки освобождението би могло да бъде според от триумфа. За “Икономика ” може да се обвърже с кандидатстването с матура по математика. За “Медицина ” може да се обвърже с реализация в страната. Имаме специалности с трагичен дефицит на фрагменти от една страна и доста огромна значение за страната и стопанската система, от друга. Такива са “Хидроинженерство ”, “Ядрена енергетика ”, “Химични технологии ”. За тях бих предложил да се дава по 1000 лв. месечна стипендия, с изключение на освобождението от такси ”, уточни Вълчев.

Необходим е диференциран метод, напомни някогашният образован министър, тъй като от друга страната имаме нерационално търсене на висше обучение - търсене на по-лесно висше обучение, единствено за тапия. “То избуя най-вече в обществените, правните и стопанските посоки. Да не поливаме и плевелите, и плодовете, а единствено плодовете - там, където има най-голяма потребност ”, посочи Вълчев.

“Преди 7 години освободихме от такси специалностите с максимален предстоящ предстоящ дефицит и това докара до нарастване на студентите в тях, въпреки и незадоволително. Ако в този момент освободим всички от такси, те още веднъж ще намалеят ”, добави той.
Само 2500 от 50 000 зрелостници поставят матурата по математика. Това е 5% от целия випуск и заради това всеобщо се аплайват в инженерни специалности без матура по математика. Подобна е обстановката и в икономическите специалности. “От друга страната, работодателите споделят: “имаме остатък на икономисти, само че ни трябват такива, които могат да считат ”. Затова не би трябвало да пропущаме опцията, съгласно мен да насърчим полагането на матура по математика, физика и химия ”, сподели Вълчев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР