Съединените щати временно разрешиха транзакции с руски банки, включително “Сбербанк

...
Съединените щати временно разрешиха транзакции с руски банки, включително “Сбербанк
Коментари Харесай

В САЩ се изплашиха от съкращаването на обемите на руски петрол на пазара

Съединените щати краткотрайно позволиха транзакции с съветски банки, в това число “Сбербанк ” и ВТБ. Сделки са вероятни единствено в областта на енергетиката и се договарят преди 1 ноември тази година. Защо Вашингтон взе това решение и по какъв начин ще се отрази на пазара?

Министерството на финансите на Съединени американски щати краткотрайно позволи разплащания с съветски банки в енергийния бранш. Говорим за транзакции с Централната банка, ВТБ, “Алфа Банк ”, “Сбербанк ”, “Внешекономбанк ”, “Откритие ”, “Совкомбанк ”, “Росбанк ”, “Зенит ” и “Санкт Петербург ”, както и с всевъзможни други организации, в които тези банки имат дял от 50% или повече.

Според лиценза, публикуван от американското министерство, рестриктивните мерки ще бъдат отстранени до 1 ноември тази година. Транзакциите, които ще се смятат за енергийни са директно свързани с производството, закупуването, превозването, преработката и впрочем на нефт, уран, ВПГ и други енергийни запаси.

Интересното е, че актуалното решение на Министерството на финансите в действителност се отнася за интервенции, неразрешени преди този момент с президентския декрет, въз основа на който бяха въведени американските наказания.

На този декор Съединени американски щати се пробват да продължат да оказват напън върху Русия. Така съгласно “Блумбърг ” администрацията на Байдън води договаряния за ограничение на вноса на съветски уран. В самите щати това се изяснява с обстоятелството, че Москва доставя съвсем една четвърт от урановото гориво за американските реактори.

Въпреки това Белият дом споделя, че зависимостта от съветски източници на уран „ съставлява риск за стопанската система на Съединени американски щати “. В същото време подмяната на тези доставки може да бъде предизвикателство и би нараснала цената на обогатения уран с до 20%.

Руските специалисти са уверени, че Щатите още веднъж са изправени пред следствията от личните си ограничавания против Русия. Така през 2022 година антируските наказания доведоха до скок на инфлацията както в Съединени американски щати, по този начин и в европейските страни. Дълго време държавните управления се опитваха да стабилизират обстановката. И в случай че в този момент не „ отворят малко прозореца “, тогава обстановката може да се върне обратно.

„ Сегашните наказания са чисто политически инструмент. Ограниченията бяха въведени въз основа на усещането, че избрани ограничения биха създали върху публичното мнение в западните страни “, припомня икономистът Антон Любич. „ Често това се правеше с малко или никакви съвещания с бизнес общността или съответните практици и специалисти. Съответно породиха обстановки, при които западни компании претърпяха обилни загуби заради невъзможността да правят заплащания по сериозния експорт от Русия “, прибавя експертът. В такива случаи предприятията трябваше да аплайват пред регулаторните органи на Съединени американски щати, с цел да получат утвърждение за съответна интервенция. „ Когато има прекалено много такива претенции, се одобряват общи лицензи. Това от своя страна е де факто анулация на глобите “, акцентира представителят.

Тази наклонност се изяснява с обстоятелството, че по времето, когато бяха въведени рестриктивните мерки, Западът не пресметна вярно икономическите последствия от сходни стъпки, уверен е Любич. „ Или в началото са разбрали, че мярката се афишира, както се споделя, за реторика, а в бъдеще може да бъде заобиколена посредством издаване на общ лиценз “, призна той.

„ На първо място, приказваме за тези транзакции, които се правят за закупуване на нещо с доставка до Съединените щати. Но в това време те не анулират комерсиалните наказания като такива. Нека ви припомня, че още през април 2022 година Вашингтон вкара възбрана за експорт на нефт, петролни артикули, въглища и газ от Русия “, прибавя Игор Юшков, специалист във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Националния Фонд за енергийна сигурност.

„ В същото време към момента не виждаме ограничавания върху вноса на обогатен уран. Това значи, че фирмите могат безвредно да правят заплащания посредством съветски банки. Но това също разрешава да закупsj нещо в условия, при които продуктът не се възнамерява да бъде импортиран в Съединените щати “, продължава представителят.

„ В същото време си коства да напомним, че всички американски наказания се следят от европейците. И в случай че Вашингтон не позволи транзакции в този момент, страните от Европейски Съюз нямаше да могат да трансферират пари на съветски енергийни снабдители с разплащания през нашите банки “, счита той.

„ Тоест този ход разрешава на европейците да не прекъсват търговията с Русия по въпроса за въглеводородите. Освен това възбраната в този момент може да засегне редица други страни. Това от своя страна би довело до понижаване на размера на съветския нефт на пазара. Тогава целият нефт в света бързо ще нарастне “, изяснява анализаторът.

Експертът напомни, че скоро в Съединени американски щати ще се проведат президентски избори. „ И в този подтекст повишението на цените е извънредно неизгодно за американците, защото ще се отрази на цената на горивото в самите щати и ще способства за увеличение на инфлацията. И там към момента не са съумели да се оправят с първата вълна, която се появи през 2022 година “, сподели Юшков.

„ От време на време Съединените щати „ отварят прозореца “. Това се случва основно в моменти, когато пазарът е „ парещ “. Тук би трябвало да разберете, че Вашингтон вкарва разнообразни ограничавания от 2014 година И във всеки случай, когато подготвяха документите, американците пресмятаха авансово - в този случай възбраната можеше краткотрайно да бъде отстранена “, твърди американистът Дмитрий Дробницки.

Експертът обаче не изключва, че актуалната обстановка може да е директно обвързвана с идните президентски избори в Съединени американски щати. „ Почти цялата енергетика е под патронажа на съперници на сегашната ръководеща партия. Те се интересуват малко от „ задушаване “ на личната си сила, като по този метод прекъсват финансовия поток към съперниците си. И в случай че за реализиране на задачата е належащо малко да се отвинти кранът и да се работи с Русия, те ще го създадат “, изяснява анализаторът.

„ Като цяло допускам, че има потребност от фина конфигурация на енергийния пазар. Факт е, че Байдън и екипът му от дълго време се пробват да го разбият, с цел да вземат всичко в свои ръце. Малко от тях обаче чакаха, че през 2022 година ще се появи нова политическа действителност. И в случай че в началото е имало предпочитание да се провокира безпорядък, в този момент Вашингтон схваща, че това е имало противоположен резултат върху себе си. Днес, опасявайки се, че инфлацията ще се върне на равнището отпреди две години, Съединените щати се пробват още веднъж да „ развинтят винтовете “, призна Дробницки.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед23852Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически реалностиАлтернативен Поглед14572Проф. Нако Стефанов: " Преход към многополярност и образуване на нов международен ред " Алтернативен Поглед46712„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед27562Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед31949Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед131951Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед91352Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед84499Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерация  Мартин Карбовски, изменничество, руснаци,отвратително групово историческо изменничество, славяни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР