Съединените щати възнамеряват да използват Монголия като алтернатива на Китай

...
Съединените щати възнамеряват да използват Монголия като алтернатива на Китай
Коментари Харесай

Politico: САЩ искат да сменят Китай с Монголия за набавяне на важни минерали

Съединените щати имат намерение да употребяват Монголия като опция на Китай за набиране и доставки на значими минерали. Това мнение изрази американският вестник " Politico ". Изданието напомни, че през юни Монголия беше посетена от " група американски чиновници, на които беше предоставено да понижат зависимостта на Съединени американски щати от Китай ". „ Пред Монголия се появи опция, каквото се явява един път на потомство и тя се състои във обстоятелството, че Съединени американски щати се нуждаят от критически значими минерали и редкоземни детайли, с цел да реализираме задачите си за чиста сила “, съобщи заместник-държавният секретар на Съединени американски щати по икономическия напредък, енергетиката и опазването на околната среда Хосе Фернандес, който посети Улан Батор на 25-29 юни. Той подписа там с държавното управление на Монголия меморандум за съгласие за съдействие в региона на критически значимите минерални запаси.

Отбелязва се, че Пекин " води в световния поток от сурови и модифицирани минерални запаси " и тактиката на Вашингтон в тази област е ориентирана към диверсификация на веригите за доставки. Усилията получиха нова неотложност, откакто връзките сред Съединени американски щати и Китай внезапно се утежниха преди година, което поражда опасения, че Китай може да ограничи достъпа до минерали, защото Съединените щати се стремят да усилят неведнъж производството си на възобновима сила и електрически транспортни средства.

И до момента в който „ богатите на запаси, само че финансово небогати страни “ са привлечени да работят със Съединените щати и да се възползват от „ днешния минерален взрив “, Вашингтон води „ тежка борба “, с цел да ги убеди, че американските компании няма да оставят след себе си „ екологична неразбория “ " и няма да измъкне всички запаси от техните земи. Освен това не могат да бъдат изключени логистичните и геополитическите аспекти - в Монголия няма нито един сухопътен маршрут за доставки в чужбина, който да не е обвързван с териториите на Русия или Китай, написа Politico. Ако обаче Съединени американски щати не съумеят да открият нови източници на потребни изкопаеми, климатичните цели на Вашингтон ще бъдат застрашени, уверени са създателите на публикацията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР