Съединените щати ще купят 500 милиона дози от ваксината на

...
Съединените щати ще купят 500 милиона дози от ваксината на
Коментари Харесай

Американският президент Байдън каза, че е имал "страхотен първи ден" във Великобритания

Съединените щати ще купят 500 милиона дози от имунизацията на " Пфайзер/Бионтех " против ковид на близка до индустриалната цена – 3,5 милиарда $, и ще ги дарят на 92 страни, които са в долната половина на международната ранглиста по стопански стандарт. 200 милиона дози ще бъдат разпределени до края на годината, а останалите 300 милиона - през първата половина на 2022-а.

Очаква се президентът Джо Байдън да призове и останалите водачи от Г-7 страните им да създадат сходни дарения.

Срещата на върха на Г-7 в Англия стартира на следващия ден. Днес Байдън се срещна с английския министър председател Борис Джонсън, като довечера двамата направиха изказвания.

Една от главните тематики в диалозите, както се очакваше, е бил Протоколът за Северна Ирландия и по този мотив, неотложно след завършилата среща на двамата водачи, траяла повече от два часа, Борис Джонсън съобщи, че те са удостоверили желанията си да работят в близко съдействие с всички ангажирани страни в съглашението от 1998 година за опазване на нежния мир в Северна Ирландия.

Борис Джонсън съобщи, че няма разлики с Джо Байдън, за каквито по-рано бяха публикувани известия в медиите.

„ Обединеното кралство, Съединените щати и Европейски Съюз са твърдо за запазването на мирното съглашение от Разпети петък “, акцентира Джонсън. Той даже съобщи, че американско-британските връзки са „ глътка пресен въздух “.

От своя страна Джо Байдън сподели, че е имал " страховит първи ден " във Англия. Той се спря на останалите световни въпроси, които е разискал с Борис Джонсън с акцент върху климатичните промени и изключително върху борбата с пандемията от коронарвируса.

„ Ще изведем света от пандемията, като работим дружно с нашите световни сътрудници “, посочи Байдън.

Той разгласи публично проектите на американците да дарят половин милиард дози  ваксини от „ Пфайзер “ на към 90 от по-бедните страни.

Байдън добави, че е разисквал с Джонсън по какъв начин двете народи да поведат световните старания против Covid-19 и че пандемията е главният фокус на английското председателство на Г-7.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР