Съединените щати преживяват значителни геополитически вълнения и се борят с

...
Съединените щати преживяват значителни геополитически вълнения и се борят с
Коментари Харесай

БРИКС: Доларът се е сринал с 25% от 2020 година насам

Съединените щати претърпяват обилни геополитически безредици и се борят с инфлационния напън. Ескалацията на лихвените проценти докара до нестабилен стопански модел, остър от напъните за дедоларизация в границите на страните от БРИКС, което докара до видимо обезценяване на щатския $ през последните четири години.

Данните разкриват към 25% спад в покупателната дарба на $ от началото на 2020 година, което демонстрира, че един щатски $ към този момент има еквивалентна стойност единствено на артикули на стойност $0.75. Тази загуба на стойност е симптоматична за инфлационното положение на валутата и акцентира влошаващото ѝ се положение на фона на световната наклонност към финансова диверсификация.

През последните години доста страни, в това число и Съединени американски щати, са изправени пред стопански провокации. Въпреки напъните за стабилизиране, при започване на тази година американската стопанска система продължава да се бори с инфлационен напън.

Инициативите за дедоларизация в границите на групата БРИКС в допълнение отслабиха щатския $, което докара до забележителен спад на покупателната му дарба с 25% от януари 2020 година насам. Този спад отразява намаляващата дарба на $ да придобива артикули в страната. Инфлацията обаче е единствено един от аспектите на казуса, като възходящите равнища на дълга и световното икономическо позициониране също способстват за неволите на валутата.

Президентът Байдън предложи отпущането на $24 милиарда от Конгреса за поддръжка на военните старания в Украйна на фона на надвисналата дългова рецесия, която заплашва статута на щатския $. Бюджетната работа на Конгреса предизвести за евентуалните последствия от бездействието във връзка с дълговия въпрос, като уточни обилни фискални опасности за стопанската система.

Централните банки по света реагираха, като усилиха златните си запаси като хедж против евентуален срив на щатския $. Тази наклонност отразява възходящата угриженост за стабилността на $ на интернационалната сцена.

Геополитическото напрежение, съчетано с инфлационния напън и самодейностите за дедоларизация на страните от БРИКС, в допълнение усложняват вероятностите пред щатския $. Появата на различни валути, цифрови активи и други фактори способстват за по-диверсифициран световен стопански пейзаж, което слага под подозрение бъдещото превъзходство на $, в случай че актуалните трендове се запазят.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР