Съединените щати планират нов пакет военна помощ за Украйна на

...
Съединените щати планират нов пакет военна помощ за Украйна на
Коментари Харесай

САЩ готвят военна помощ за Украйна за още 400 млн. долара

Съединените щати възнамеряват нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 400 милиона $, който няма да съдържа касетъчни муниции. Продължават напъните за намиране на решение след отдръпването на Русия от съглашението за експорт на украинско зърно през Черно море. 

Новият пакет ще включва главно артилерийско съоръжение и муниции за системите " НЕЙСАМС "   " ХАЙМАРС ", " Пейтриът " и " Стингър ", както и противотанкови оръжия. Той може да бъде разгласен публично още при започване на идната седмица. Общата американска военна помощ за Киев до момента възлиза на над 41 милиарда $, отбелязва Ройтерс, представена от БНР.

Президентите на Украйна и Турция Володимир Зеленски и Реджеп Ердоган са разискали в детайли въпроса за удължаването на договорката за черноморския зърнен кулоар в телефонен диалог. Турският външен министър Хакан Фидан съобщи, че всяко различно решение на това съглашение без присъединяване на Русия крие опасности:

" Украйна се пробва да предложи опция, само че ние считаме, че Руската федерация би трябвало да бъде уверена да се върне на масата за договаряния. Всяко друго решение може да сътвори риск за сигурността. В диалозите с генералния секретар на Организация на обединените нации ние изразихме единодушие по този въпрос. "

Москва работи за основаването на нови направления за експорт на съветско зърно, съобщи съветският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин:

" Например всичките наши безплатни доставки на торове, които се опитваме да осигурим за африканските страни, също изискваха доста време за координиране и организация, само че въпреки всичко бяха осъществени. Най-малко две такива колета бяха направени. "

Украинският президент Володимир Зеленски бе безапелационен, че ще последва отговор на съветските удари против зърнените силози на пристанището в Одеса, при които бяха ранени повече от 20 души. ЮНЕСКО осъди съветските дейности в града, чийто център  е част от листата с обекти на международното културно завещание, откакто бе обявено за няколко наранени музея в тази зона.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР