Съединените щати обявиха голям пакет военна помощ за Украйна на

...
Съединените щати обявиха голям пакет военна помощ за Украйна на
Коментари Харесай

САЩ праща страховити оръжия за 3 милиарда долара в Украйна

Съединените щати оповестиха огромен пакет военна помощ за Украйна на стойност над 3 милиарда $, който включва 50 автомобила " Брадли " и десетки други бронирани машини, написа БГНЕС.

Помощта - 2,85 милиарда $ от запасите на Съединени американски щати и 225 млн. $ задгранично военно финансиране - не включва съвременни западни танкове, поискани от Киев, само че въпреки всичко ще обезпечи забележителна спомагателна огнева мощност за неговите сили.

Това е " най-големият пакет за подкрепяне на сигурността на обща стойност, който сме отпускали до момента ", съобщи пред публицисти заместник-помощник-министърът на защитата Лора Купър.

Основните детайли в пакета са " Брадли ", които се доставят с 500 противотанкови ракети TOW и 250 000 патрона за 25-милиметровите им автоматизирани оръдия.

" Автомобилите " Брадли " ще покачат още повече способността на Украйна да организира комплицирани маневри при съвсем всевъзможни метеорологични условия и терен, изключително в южната и източната част на страната ", съобщи Купър.

В пакета са включени и 100 бронирани машини М113 и 55 МРАП, 18 155-милиметрови самоходни гаубици, както и артилерийски муниции, минохвъргачки, ракети за противовъздушна защита и разнообразни типове стрелково оръжие.

Самоходните гаубици " ще обезпечат по-добра отбрана и маневреност " спрямо предоставените преди този момент артилерийски установки, които би трябвало да бъдат теглени от транспортни средства, сподели Купър.

Оборудването ще добави започващото този месец разширено образование на Съединени американски щати за украинските сили, което ще бъде ориентирано към по-мащабни маневри, сподели тя.

" Подготвяме Украйна да може да се придвижи напред и да си върне територията ", добави Купър.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства новия пакет като " своевременен и стабилен ". С него общият размер на военната помощ на Съединени американски щати от нахлуването на Русия през февруари 2022 година до момента възлиза на повече от 24,2 милиарда $.

" За първи път ще получим бронирани машини " Брадли " - тъкмо това е належащо. Нови оръдия и снаряди, в това число високоточни ", сподели той във вечерното си послание.

Предишния ден Вашингтон и Берлин оповестиха, че ще дават бронирани машини - " Брадли " от Съединени американски щати и " Мардер " от Германия - само че не предоставиха детайлности.

Берлин съобщи, че до няколко седмици ще изпрати на Украйна към 40 машини " Мардер " и че образованието за работа с тях ще се организира в Германия.

Украйна от дълго време упорства за по-тежко въоръжение, в това число танкове, които да подкрепят интервенциите ѝ. Западните страни не са склонни да ги изпратят, като се базират на опасения от в допълнение замесване във войната или провокиране на Русия.

Но украинците набраха инерция и западните страни уголемяват обсега на оръжията, които им изпращат.

Американско-германското известие за бронираните машини пристигна, откакто Франция даде обещание да достави своите леки танкове AMX-10 RC, които са колесни, а не гъсенични, само че разполагат с доста по-тежко оръдие, типично за танковете.

Френският ход сложи Германия под нов политически напън да направи повече за подкрепяне на Украйна.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР