Съединените щати и западните им съюзници влязоха в конфликт с

...
Съединените щати и западните им съюзници влязоха в конфликт с
Коментари Харесай

Западът в сблъсък с Русия и Иран заради обогатяването на уран и безпилотни самолети за Русия

Съединените щати и западните им съдружници влязоха в спор с Русия и Иран в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации поради напредването на програмата за обогатяване на уран в Иран и известията за доставка на бойни дронове за Москва , употребявани за нахлуване против Украйна, предава „ APNews “.

Острата замяна на реплики беше отправена по време на полугодишното съвещание на Съвета по отношение на осъществяването на неговата резолюция , с която се утвърждава нуклеарното съглашение от 2015 година сред Иран и шест огромни страни, известно като Съвместен изчерпателен проект за деяние , от което Съединени американски щати при тогавашния президент Доналд Тръмп се отдръпнаха през 2018 година В началото на съвещанието посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя упрекна Англия , която ръководи Съвета, че се пробва да организира „ намерено политизирано шоу “ , като кани Украйна да взе участие в съвещанието, когато тя не е част от взаимния проект. Той настоя за процедурно гласоподаване за нейното присъединяване.

Заместник-посланикът на Съединени американски щати Робърт Ууд отвърна изявлението на съветския представител, като упрекна Иран и Русия , че са взели участие в процеса по снабдяване на безпилотни летателни апарати , употребявани в Украйна, без авансово утвърждение от Съвета за сигурност в нарушаване на резолюцията от 2015 година

„ Това е въпрос на живот и гибел за украинския народ. Би било безсъвестно да се откаже на Украйна опцията да приказва на тази среща, когато тя изпитва директно опустошителните последствия от нарушаването на Резолюция 2231 от страна на Иран. “, съобщи Ууд.

След думите на Ууд английската посланичка в Организация на обединените нации Барбара Удуърд , която оглави съвещанието на Съвета, прикани за гласоподаване по отношение на въпроса дали Украйна може да взе участие. Дванадесет членове гласоподаваха „ за “ , Китай и Русия гласоподаваха „ срещу “ , а Мозамбик се въздържа.

Съединени американски щати , Обединеното кралство , Франция и Украйна приканиха генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш да изпрати следователи в Украйна , които да изследват парчета от безпилотни самолети, употребявани при съветските офанзиви, като настояха, че Резолюция 2231 му дава право да стартира следствие . Русия на собствен ред разгласи, че той няма такива пълномощия, а Небензя предизвести Секретариата на Организация на обединените нации да не подхваща сходни дейности. Посланикът на Иран в Организация на обединените нации Амир Саид Иравани добави, че всевъзможни констатации на Организация на обединените нации, „ учредени на такива противозаконни действия, са невалидни “.

Посланикът на Украйна в Организация на обединените нации Сергий Кислица съобщи пред Съвета, че са регистрирани над 1000 изстрелвания на дронове над Украйна и че анализът на украински и интернационалните специалисти удостоверява иранския им генезис . Небензя на собствен ред упрекна Украйна и Запада в подклаждане на дезинформация и отхвърли изявлението на украинския дипломат, като го дефинира като комично.

Франция , Германия и Обединеното кралство оповестиха в взаимно изказване , че Иран също е нарушавал нуклеарните си задължения по съглашението от 2015 година в продължение на четири години. Те акцентираха като удостоверение отчетите на Международната организация за атомна сила, съгласно които общите ресурси на Иран от обогатен уран към този момент са 21 пъти по-големи от позволените по нуклеарното съглашение от 2015 година, както и откритите от Международната организация за атомна сила (МААЕ) през януари частици уран, обогатени до 83,7 %, което е съвсем на равнището от 90 % за оръжия. Всеки ресурс от уран на това равнище може бързо да бъде употребен за произвеждане на атомна бомба, в случай че Иран реши.

В отговор на това Иран изясни, че е допустимо да са зародили „ непреднамерени съмнения “ в равнищата на обогатяване, което е причина за частиците, обогатени до 83,7 %, а иранският дипломат Иравани и съветският Небензя обявиха, че въпросът е решен. Иравани акцентира още, че страната му е изцяло решена да продължи да се придържа прецизно към своите мирни нуклеарни действия, в това число  процеса по обогатяване.

Преговорите за присъединение на Съединени американски щати към съглашението и за връщане на Иран към поетите от него задължения се провалиха през август предходната година. Посланикът на Европейския съюз Олоф Скоог съобщи пред Съвета, че компромисният текст на Европейски Съюз към момента е на масата „ като евентуална насочна точка за всяко възобновено изпитание за връщане на нуклеарното съглашение в правия път “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР