Съединените щати и Япония ще разработват съвместно технологии за масово

...
Съединените щати и Япония ще разработват съвместно технологии за масово
Коментари Харесай

САЩ и Япония обединяват сили за разработка на 2nm чипове

Съединените щати и Япония ще създават взаимно технологии за всеобщо произвеждане на 2-нанометрови чипове. За задачата до края на годината в Япония ще бъде открит проучвателен център в границите на партньорски план със Съединени американски щати, заяви Nikkei Asian Review.

В бъдеще взаимният план ще помогне на фирмите от двете свръхразвити страни да изградят постоянни вериги за доставки и да се застраховат против вероятно напрежение сред Китай и водача в полупроводниковата промишленост Тайван. Центърът ще действа като част от нов проучвателен институт, който също ще отвори порти през тази година. В плана ще се включат и експерти от Националния център за полупроводникови технологии на Съединени американски щати.

Първоначално откривателите от двете страни ще се концентрират върху създаването на усъвършенствани чипове, основани на 2-нм технология, която ще усъвършенства продуктивността и ще понижи потреблението на сила, в съпоставяне със съществуващите решения.

Очаква се Центърът да сътвори и прототипна индустриална линия, а крайната цел на плана е да стартира всеобщо произвеждане на усъвършенствани чипове в Япония до 2025 година

Плановете за пускане на партньорски план бяха оповестени още през май от японския министър на стопанската система, търговията и индустрията Коичи Хагиуда и министъра на търговията на Съединени американски щати Джина Раймондо. От японска страна участници в плана са Националният институт за напреднали индустриални науки и технологии (NIAIST), Институтът за физични и химични проучвания (Riken) и Токийският университет.

В момента Тайван разполага с повече от 90% от международния потенциал за произвеждане на полупроводници по правила под 10 нанометра. Полупроводниковите предприятия на острова възнамеряват да усвоят 2-нм технология до 2025 година

В същото време има опасения, че Пекин възнамерява принудително да причисли острова към континентален Китай, а Съединени американски щати изрично не са удовлетворени от това – множеството от модерните чипове идват точно от Тайван.

След довеждане докрай на изследователския план създадените технологии ще бъдат трансферирани в други страни, които са близки до Съединени американски щати – да вземем за пример, Южна Корея. Инициативата включва освен софтуерна, само че и финансова поддръжка: едно от предприятията в Токио може да получи вложения в размер на 1 трилион йени (7,3 милиарда долара).

Световен водач в производството на съвременни чипове през днешния ден е тайванската TSMC, следвана от южнокорейската Samsung и американската Intel. Съединени американски щати също по този начин са център за разработка на съвременни микросхеми, по-специално посредством Nvidia и Qualcomm.

От друга страна, японските компании Tokyo Electron, Screen Holdings, Shin-Etsu Chemical и JSR са профилирани в оборудването и материалите за произвеждане на чипове. В началото на 90-те години на предишния век делът на Япония в международния пазар на полупроводници беше към 50%, само че в този момент е понижен до 15%.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР