Съединените щати и Русия влязоха в спор в събота заради

...
Съединените щати и Русия влязоха в спор в събота заради
Коментари Харесай

Доклад на СЗО за хуманитарната криза в Украйна предизвика спор между САЩ и Русия

Съединените щати и Русия влязоха в спор в събота поради отчет на Световната здравна организация (СЗО) за филантропичната рецесия в Украйна, заяви Ройтерс. Москва сподели, че е " политически стимулиран ", а Вашингтон прикани той да бъде бързо обновен.

Докладът на генералния шеф на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус беше показан на управителния съвет на организацията, в който има представители и на Русия и Съединени американски щати .

Той обгръща събитията през първите девет месеца на 2022 година и класифицира обстановката в Украйна , която Русия нахлу на 24 февруари, като " една от осемте остри световни изключителни обстановки в опазването на здравето ". Докладът регистрира повече от 14 000 цивилни жертви, 17,7 милиона нуждаещи се от филантропична помощ и 7,5 милиона украински бежанци, разселени из Европа.

От 471 офанзиви с тежки оръжия против здравни заведения по света, 448 са осъществени в Украйна, се споделя в отчета.

Представителят на Русия в борда на СЗО го назова " политизиран и тесногръд " и дефинира написаното за Украйна като " неоснователни обвинявания ".

Москва отхвърля да нападна цивилни в Украйна. Откакто стартира войната, която назовава специфична военна интервенция, Русия опустоши украински градове, умъртви хиляди и раздруса международната стопанска система.

Шеба Крокър , представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации , прикани за обновен отчет, който да документира случаите в Украйна от септември насам.

" Атаките на Русия предизвикаха неописуема щета на цивилните и сериозната инфраструктура в Украйна ", сподели тя на съвещанието на борда, представена от нейния офис.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР