Съединените щати и Китай са постигнали принципно съгласие за виртуална

...
Съединените щати и Китай са постигнали принципно съгласие за виртуална
Коментари Харесай

Президентите на САЩ и Китай ще имат виртуална среща преди края на годината

Съединените щати и Китай са постигнали кардинално единодушие за виртуална среща сред президентите им преди края на годината. Това заяви почитан представител на американското държавно управление след вчерашните двустранни договаряния на високо ниво, съобщи Ройтерс.

Разговорите сред съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан и китайския върховен политик и посланик Ян Цзечъ бяха извършени при закрити врата в хотел до летището в швейцарския град Цюрих.

И Пекин, и Вашингтон споделиха, че траялата 6 часа среща е била градивна и откровена.

" От днешните диалози имаме кардинално съглашение за виртуална двустранна среща преди края на годината ", сподели пред публицисти американският формален представител.

Според известието на Белия дом съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан е изтъкнал пред високопоставения китайски консултант по външна политика Ян Цзечъ нуждата да се запазят отворени линиите за контакти сред Вашингтон и Пекин. Същевременно той е изразил угриженост във връзка военните провокации в последно време на Пекин по отношение на Тайван, нарушаванията на човешките права на етнически малцинства и опитите на Китай да смаже придвижването за народна власт в Хонконг.

Срещата сред Съливан и Ян при закрити врата в хотел до летището в Цюрих беше замислена като продължение на телефонния диалог през септември сред Байдън и Си, в който американският президент уточни нуждата от установяване на ясни параметри в съперничеството сред Съединени американски щати и Китай, са споделя още в известието на Белия дом.

Британският " Гардиън " разяснява, че отиването на Съливан на тази среща е продължение на засилващи се контакти сред Вашингтон и Пекин предвид на това, че Байдън желае да бъдат основани защитни механизми за урегулиране на напрежението в двустранните връзки на фона на все по-нарастващото съревнование сред двете сили. Преди това имаше спекулации, че двамата ще се срещнат на форума на Г-20 в Италия този месец, само че Си не е напускал Китай от началото на пандемията предходната година, показва " Гардиън ".

" Ню Йорк таймс " дефинира решението за осъществяване на виртуална среща като самопризнание, че фактът, че към този момент съвсем година след встъпването на президента на Съединени американски щати в служба не е имало нито една публична среща сред водачите на двете най-големи международни стопански системи, крие рискове.

" Файненшъл таймс " отбелязва по тематиката, че въпреки това, решението за виртуалната среща на върха е първи знак за възстановяване на връзките след встъпването в служба на новото държавно управление във Вашингтон.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР